Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A halvány fogyasztói és befektetői bizalom, valamint a magán- és közszférában szükséges kiigazítások folytatódása miatt továbbra is erőtlen marad a belső kereslet, miközben az export feltételei is rosszak − indokolta várakozását az Európai Központi Bank (ECB) elnöke. A gyenge évkezdetet fokozatos kilábalás követheti, amelyhez szükség van a globális kereslet erősödésére, az ECB támogató monetáris politikájára, a pénzpiaci befektetők bizalmának további javulására és az eurótagállamok befektetéseire.

Az euró árfolyamával kapcsolatban Draghi egyértelművé tette, hogy az ECB-nek nincs árfolyamcélja, ugyanakkor a deviza értékének alakulása jelentős hatással van a növekedésre és az árstabilitásra. A pénzpiacok bizalmának erősödését látja abban, hogy a bankok a vártnál korábban törlesztik az ECB két nagy olcsóhitel-akciójában (LTRO) felvett kölcsöneiket. Ez azt jelzi, hogy jobban bíznak abban, hogy a piacon is forrásokhoz tudnak jutni. Draghi nem tart attól, hogy a pénzromlás üteme belátható időn belül gyorsulna − ez is alátámasztja az ECB enyhe monetáris politikájának folytatását.

Az alacsony kamatszinttel kapcsolatban figyelmeztetett ennek veszélyeire is − az ECB alapkamata jelenleg 0,75 százalékon áll. Az egyik hátrány, hogy csökkenti a befektetők, köztük a nyugdíjalapok hozamait, ami hosszabb távon gyengítheti a pénzügyi stabilitást. Emellett visszafogja a bankok érzékenységét a kockázatokkal szemben, így túl sok kölcsönt adhatnak kevésbé hitelképes ügyfeleknek. Végül ingatlanbefektetési buborékok felfúvódásához is vezethet.