Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi testületből csak Hszi Csin-ping államfő, főtitkár és Li Ko-csiang kormányfő maradt, a többiek visszavonultak. Li Csan-su, Vang Jang, Vang Hu-ning, Csao Le-csi és Han Cseng került be a testületbe. Mindannyian a hatvanas éveikben járnak. A testületben most először nincs senki, aki az 1949-es kínai kommunista forradalom előtt született.

Csao Le-csit, aki korábban a párt személyzeti kérdéseivel foglalkozó részlegének volt a vezetője, a korrupcióellenes bizottság élére is kinevezték - jelentette a Hszinhua hírügynökség. Tisztségében elődje Vang Csi-san volt, aki már meghaladta a nem hivatalosnak tekintett 68 éves nyugdíjkorhatárt.

Csao 60 éves, ő az állandó bizottság legfiatalabb tagja. Hszi Csin-ping senkit nem léptetett elő, aki az 1960-as években született. Ez a lépés azokat a találgatásokat támasztja alá, miszerint a politikus még nem készült fel utódjának kijelölésére.

A nagyobb létszámú, 25 tagú politikai bizottság, illetve a héttagú állandó bizottság tagjait a párt 204 tagú központi bizottságának első ülésszakán választották meg a KKP egy hétig tartó 19. kongresszusa után.

Örült a kínai tőzsde

A vezető kínai részvényindexek 26 hónapos csúcsra emelkedtek kedden, a Reuters szerint részben azért, mert a befektetőket megnyugtatta a kommunista párt kongresszusán megújított alapszabályba foglalt gazdaságpolitikai irány. Ebben Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államfő több, már érvényben lévő kezdeményezése szerepel, például a korrupcióellenes kampány, az Egy övezet, egy út elnevezésű terv és a hadsereg korszerűsítése.

Magát Hszit pedig egy szintre emelték a pártalapító Mao Ce-tunggal és a kínai reformokat elindító Teng Hsziao-pinggel, miután az alapszabályba foglalták az "ideológiai örökségét", és olyan hatalmat adtak a kezébe, amelynek segítségével évtizedekre meghatározhatja a kínai politikát - írta a Világgadaság a Reutersre hivatkozva.

A "kínai kommunizmus új korszakát" ígérő Hszi 2050-ig vázolta fel az ország gazdasági fejlődésének irányát, amelyben "meghatározó szerepet játszik a piac", de a politikai hatalmat nem adja ki a párt a kezéből. Tizennégy pontban foglalta össze, mire összpontosítanak majd: egyebek mellett a reformok elmélyítésére, az emberek életszínvonalának emelésére, az ökológiai egyensúly fenntartására, a nemzetbiztonság biztosítására, illetve a globális fejlődésben való részvételre és a nemzetközi rend fenntartására.

A nemzetközi sajtó kizárva

Az MTI szerint a héttagú testületet a pekingi Nagy Népi Csarnok nevű kongresszusi központban mutatták be a sajtó képviselőinek szerdán, de a rendezvényre számos jelentős nemzetközi médium, a brit BBC, a The Guardian, a The Financial Times, a The New York Times képviselőit nem engedték be.

A Kínában dolgozó külföldi tudósítók egyesülete, az FCC közleményében tiltakozott a történtek miatt. Carrie Gracie, a BBC Kínával foglalkozó szerkesztője azt mondta, a lépés azt az egyre határozottabb szándékot tükrözi, hogy a kínai hatóságok ellenőrizzék az üzenetek tartalmát otthon és külföldön.

Hszi Csin-ping államfő az eseményre beengedett újságíróknak ugyanakkor kijelentette, nincs szükség "zabolátlan magasztalásokra", de szükség van az "objektív tudósításokra és építő javaslatokra".

(Fotó: EPA/HOW HWEE YOUNG)