Lengyelországban elkészült az anyasági nyugdíj bevezetésével kapcsolatos törvény első tervezete, amely a legalább négy gyermeket felnevelő anyákat érinti - tudósított a Business Insider Poslka. Ennek értelmében mindenképpen jogosultak lennének a minimálnyugdíjra 2019-től függetlenül attól, hogy akár egy percig is volt-e nyugdíjjogosultságot szerző állásuk vagy sem.

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya áprilisban jelentette be, hogy azok a nők, akik legalább 4 gyermeket szültek, jogot kaphatnak a minimális nyugdíj megszerzésére. Ez most 1029,80 zloty (77 ezer forint).

Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a törvénytervezetet konzultációra bocsátják. Azt szeretnék, hogy már szeptemberben a Szejm elé kerülhessen. Így az új évtől hatályba is léphetne.

A szakminiszter szerint az elsődleges becslések szerint az új nyugdíj 915 millió zlotyjába (68 milliárd forint, több, mint a Megyeri híd ára) kerülne az adófizetőknek.

Eközben tovább tart a vita a kormányban arról, hogy "prémiumot" adjanak azoknak az anyáknak, akik gyorsan megszülik a második gyermeküket. Kérdés, mennyi időt fedjen a "gyorsan", ami a két gyermek szülése közt eltelik. Ezt a pénzt nem készpénzben kapnák meg a mamák, hanem egyéb nyugdíjtámogatásban.

A fotó forrása: Pixabay