Tavaly nem az Egyesült Államok, hanem Ausztrália volt a legnépszerűbb célpont azon vagyonos emberek körében, akik a kivándorlás mellett döntöttek - derül ki a Global Health Review: Worldwide Wealth and Wealth Migration Trends című tanulmányból a Marketwatch tudósítása szerint.

A tanulmány készítői vagyonos emberként azokat a magánszemélyeket definiálták, akiknek magánvagyona meghaladta az egymillió dollárt. A tanulmány szerint globálisan összesen 82 ezer olyan vagyonos ember hagyta el országát és akart egy másik országban letelepedni. Közülük 11 ezren választották célpontnak Ausztráliát, ez 38 százalékos növekedés a 2015-ös 8000 főhöz képest. Az Egyesült Államokban 10 ezren kívántak letelepedni, ami 43 százalékos növekedés a 2015-ös 7000 főhöz képest.

A milliomos kivándorlók számának alakulása kulcsfontosságú mérőszámnak tekinthető abból a szempontból, hogy egy-egy ország gazdasági és politikai helyzetének alakulását hogyan ítélik meg annak vagyonos állampolgárai - vélik a tanulmány készítői.

Ebből a szempontból jelenleg egy gazdagnak tekintett európai ország, Franciaország áll a legrosszabbul. Annak ellenére, hogy a tavalyi utolsó negyedévben már gyorsult az ország GDP növekedése, 2016-ban összesen mintegy 12 ezer francia vagyonos polgár döntött a kivándorlás mellet, 2015-ben még csak 10 ezer körül volt ez a szám. A cikk emlékeztet a Franciaországgal kapcsolatos legfontosabb fejleményekre. Egyrészt az elmúlt években elkövetett terrorista támadásokat, másrészt a migrációellenes és Európai Unió ellenes szélső jobboldalinak tekintett Marine Le Pen népszerűségének növekedését emelik ki.

A második helyen Kína áll a kivándorlók létszáma alapján, tavaly a 2015-össel megegyező számú, 9000 vagyonos magánszemély vándorolt ki az ázsiai országból. Brazília a harmadik 8000 fővel, ez brutális, 300 százalékos növekedés egy év alatt. Indiát 6000 gazdag hagyta el tavaly, míg a sikertelen puccskísérlet után egyre inkább a diktatúrába hajló Törökországból szintén ennyi. Ez Törökország esetében ötszöröse az egy évvel korábbinak.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy természetesnek tekinthető, ha a gazdagabb országokban magas a vagyonos kivándorlók száma, azonban ettől még igaznak tűnik a megállapítás, amely szerint a kivándorlók száma jelzésértékű.