Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Unortodox megoldással állt elő egy nyugdíjas amerikai haditengerészeti parancsnok, Jocko Willink az észak-koreai válság megoldására - derül ki a CNBC cikkéből. Ötletét egy videóban magyarázta el nézőinek. Azzal kezdi, hogy barátai, akik tudják, hogy katonatiszt volt, sokszor megkérdezik tőle, aggasztónak tartja-e az Észak-Korea jelentette fenyegetést.

A válasza egyértelműen: igen. A sztálinista ország hadserege olyan fenyegetést jelent, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Vannak komoly fegyvereik, birtokukban van a technológia, amely veszélyt jelent akár az Egyesült Államokra is. Igaz, hogy nem tökéletes, amivel rendelkeznek, de ahhoz éppen elég, hogy nagy kárt okozzanak vele.

Ezért aztán nagyon óvatosan kell eljárnunk, ha valamit tenni akarunk ellene - véli a volt katona. Alaposan végig kell gondolunk, miként próbáljuk leszerelni ennek az országnak a veszedelmes sztálinista diktatúráját. Willink nagy feltűnést keltett egy twitterüzenettel, amelyben különös megoldást vezetett elő.

IPhone-bombázás

Valójában egy sajátos képpel akarta érzékeltetni, mi a teendő. Le kell dobni Észak-Koreára 25 millió iPhone-t, majd ezt követően meg kell támogatni a készülékeket egy műholdas wifikapcsolattal, hogy az ott lakók szabadon barangolhassanak az interneten. Válaszul azonnal megkapta a költői kérdést: Vajon hogyan fogják feltölteni e ledobott mobilokat a nyomorgó észak-koreaiak?

A viszontválasz természetesen az, hogy sehogyan. Willink csupán ezzel a képpel akarta érzékeltetni, hogy szerinte az emberek szemének felnyitása húzhatja ki a szőnyeget a rezsim lába alól. Az emberek éheznek, energiaellátásuk bizonytalan és folyamatos agymosás áldozatai. Ha megtudnák, milyen valójában az élet országukon kívül, akkor a nyugalmazott parancsnok szerint a maguk kezébe vennék a sorsuk irányítását.

(Ugyanez a gondolat hozta létre a hidegháború idején a Szabad Európa Rádiót, amelynek tevékenysége nem volt hatástalan, de nem ennek volt köszönhető a kelet-európai szocialista rendszerek összeomlása - a szerk.)

A nyitókép forrása: Joseph Lago/AFP