Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eljárási szabályzat szerint a kötelezően benyújtott, 111 oldalas összefoglalóban Donald Trump, illetve jogászai az Egyesült Államok alkotmánya elleni támadásként értékelték hétfőn az elnök ellen felhozott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus akadályozását -, és elutasításukat követelték - idézi az MTI.

"A szenátusnak gyorsított eljárásban vissza kell utasítania e hibás vádpontokat és fel kell mentenie az elnököt" - olvasható a dokumentumban, amely szerint "a képviselőház demokratáinak 'a hatalommal való visszaélésről' alkotott elmélete nem olyan kihágás, mely impeachmentet vonna maga után". A dokumentum egyben arrogánsnak és veszélyesnek minősítette azt a vádpontot, miszerint az elnök a kért információk megtagadásával akadályozta volna a kongresszus munkáját. Donald Trump ezzel csupán a hivatalából adódó jogait gyakorolta - állapította meg a Fehér Ház összefoglalója.

A szenátusi tárgyalásra benyújtott, részletes érvelést összegző dokumentum azzal vádolta a demokrata párti törvényhozókat, hogy az impeachment-eljárás eddigi folyamata csalás volt és a képviselőknek csak azt sikerült bizonyítaniuk, hogy Donald Trump nem követett el semmi rosszat. Az elnök védelmét ellátó jogászcsapat szerint Donald Trumpnak az alkotmány által biztosított hatalmában és jogában állt júliusi telefonbeszélgetésében arra kérni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy járjon utána a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden volt alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek.

Ez Trump korrupcióellenes politikájának része - állapították meg a jogászok. A demokrata törvényhozók azzal vádolják Donald Trumpot, hogy az Ukrajnának megszavazott katonai segély visszatartásával gyakorolt nyomást Zelenszkijre a Bidenék elleni vizsgálatok megindítása érdekében. Majd ezt követően nem volt hajlandó az erről szóló dokumentumokat átadni a törvényhozásnak, továbbá megtiltotta a kormányzat egyes tisztségviselőinek a részvételt a képviselőházi bizottságok előtti meghallgatásokon.

A szenátusi tárgyalás demokrata párti impeachment-menedzserei 11 oldalas válaszukban visszautasították a republikánus jogászok állításait. Leszögezték: az impeachment-eljárást szükségesnek tartják azért, hogy megvédjék az országot egy olyan elnöktől, aki szerintük törvények felett állónak gondolja magát. "Az alapító atyák úgy alkották meg a szenátust, hogy lehetővé tegyék a szenátusnak azon elnökök elmozdítását - mint a hatalmával választási csalás érdekében visszaélő Trump elnök is -, akik elárulják nemzetbiztonságunkat és figyelmen kívül hagyják a fékek és ellensúlyok rendszerét" - fogalmaztak a demokrata párti törvényhozók.

Leszögezték azt is, hogy szerintük az a tény, hogy Donald Trump ezt másként gondolja és kitart amellett, hogy még egyszer így cselekedne, azt bizonyítja, hogy "folyamatosan veszélyt jelent a nemzetre mindaddig, amíg hivatalban marad".