A Lengyelországban dolgozó ukrán vendégmunkásoknak több mint a fele más országba készül - írta a Rzeczpospolita. Az Otto Work Force munkaügyi tanácsadó cég felmérése szerint az ukránok 70 százaléka akarja elhagyni Lengyelországot, ami egyharmaddal több mint egy évvel ezelőtt.

A Németországban 2020 kezdetén hatályba lépő új emigrációs jogszabály, amely kinyitja a munkaerőpiacot az unión kívüli országokból érkezők előtt is, erős vonzerőt jelent. A második legvonzóbb hely Csehország, ahova az ukránon 34 százaléka készül, a harmadik pedig Hollandia, ide 23 százalékuk szándékozik utazni.

Összességében a Lengyelországban dolgozó ukránok 52 százaléka akar más országba továbbutazni. Ez 40 százalékkal több, mint egy éve. A jelenlegi felbuzdulásnak az is oka, hogy az ukránok egyre kevésbé elégedettek lengyelországi munkájukkal: 2017-ben még 94 százalékuk volt az, most már csak 72 százalékuk. Az Otto Work Force szakértői szerint az elégedetlenségnek nem az az oka, hogy rosszabbak lettek a munkakörülmények, hanem az, hogy az ukrán vendégmunkások jobban tisztában vannak a különböző lehetőségekkel, amelyeket más országok nyújtanak.

Ugyanakkor a lengyelek bízhatnak abban, kevesebben fogják elhagyni Lengyelországot, mint ahányan ezt tervezik, mert a németeknek magas elvárásaik vannak. Olyan dokumentumok kell bemutatniuk az oda igyekvőknek a szakképzettségről, amelyeket a helyi hivatalok elfogadnak és szükség van alapszintű nyelvismeretre is.