Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közzétett határozat indoklása szerint az ügyben nem a legfelsőbb bíróság illetékes eljárni, hanem épp az a madridi törvényszék, amely hozzájuk irányította a kérdést - írja az MTI.

A téma azután került bíróság elé, hogy a spanyol központi választási bizottság (JEC) hétfőn kizárta Carles Puigdemont volt katalán elnököt és egykori kormányának két tagját az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) nevű pártszövetség európai parlamenti (EP) választási listájáról.

A három politikus önkéntes külföldi száműzetésben él 2017 októberének vége óta, miután elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől a katalán függetlenség egyoldalú kikiáltását követően. Puigdemont és Antoni Comín Belgiumban, Clara Ponsatí pedig Skóciában tartózkodik.

A választási bizottság szerint a három katalán függetlenségi politikus jelöltsége "gúnyt űz a törvényből".

Az érintettek a kizáró határozat ellen fellebbeztek a bíróságon. A héten a spanyol ügyészség is úgy foglalt állást, hogy az indulás megtiltása sértené a politikusok passzív választójogát, azaz a választhatóságukhoz való jogot.

Carles Puigdemont korábban hangot adott véleményének, miszerint az Európai Parlament tagjává választása esetén azonnal mentelmi jog illetné meg, és hazatérhetne Katalóniába anélkül, hogy a spanyol hatóságok őrizetbe vennék, habár elfogatóparancs van ellene érvényben.

Az EP jogi szolgálatának április 17-i közleménye szerint azonban ahhoz, hogy mentességet élvezhessen, előbb képviselői esküt kell tennie, méghozzá országának törvényei szerint előírt módon.

Spanyolország esetében ez azt jelenti, hogy a volt katalán elnöknek Madridban személyesen kell megjelennie az eskütételen, ezzel azonban letartóztatását kockáztatja. Az eddig ismertetett közvélemény-kutatások szerint Carles Puigdemont pártja várhatóan nem jut képviselethez az Európai Parlamentben május 26-án.