Mindez együtt erősítette azokat a várakozásokat, hogy a jegybank októberben kamatot csökkent.

A dél-koreai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy példátlan módon nem változtak a fogyasztói árak éves összevetésben augusztusban. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak - írta az MTI.

Azóta, hogy 1965-ben elkezdték feljegyezni az inflációs adatokat, soha nem fordult elő, hogy a fogyasztói árak ne emelkedtek volna éves szinten. A jegybank és a pénzügyminisztérium vezetői azonban úgy értékelték a helyzetet, hogy nem kell deflációtól tartani, az árak hamarosan emelkedésnek indulnak.

Az árakra lefelé ható nyomást gyakorolt a kereslet gyengülése, valamint a mezőgazdasági termékek árának erős, 11,4 százalékos csökkenése. Utóbbi annak köszönhető, hogy a jobb időjárás növelte a terméshozamokat.

A központi bank kedden közölte, hogy a második, végleges becslés szerint Dél-Korea GDP-je 1,0 százalékkal nőtt a június végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest. Az első becslésben még 1,1 százalékos ütemet adtak meg. Az első negyedévben még 0,4 százalékos csökkenést mértek.

Éves összevetésben 2,0 százalékkal bővült a gazdaság április-júniusban, a végleges adat ugyancsak 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál, de így is meghaladja az első negyedévben elért 1,7 százalékos növekedést.

A jegybank három év óta először júliusban csökkentette az alapkamatot, 25 bázisponttal 1,5 százalékra. Augusztus végén nem változtatott az alapkamaton, de jelezte, októberben újabb kamatcsökkentést hajthat végre.

A GDP 1,9 százalékkal nőtt az idei első fél évben. Elemzők nem zárják ki, hogy a gazdaság idei növekedése több évtizede az egyik legkisebb, 1,4 százalék lesz a tavalyi 2,7 százalékos GDP-bővülés után.