Egyre több ország vezetése és világszervezet gondolkozik el a feltétel nélküli alapjövedelem koncepciójáról. Október közepén jelent meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya arról, hogy a vagyonbéli egyenlőtlenség a világban komolyan hátráltatja a gazdasági növekedést, növel a társadalmi csoportok közötti feszültséget.

Erre pedig lehetséges megoldásnak épp az univerzális bevételt vetették fel. A lap az ötletet Thomas Paine XVI. századi angol, humanista politikai gondolkodótól eredetezteti. Hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedekben egyre többször merül fel az elképzelés gyakorlati bevezetése.

A Guradian nem említi, de valójában a gyakorlatban már jóval korábban megvalósult egy hasonló rendszert: Krisztus után 632-től Abu Bakr (Mohamed proféta egyik apósa) lett az első arab kalifa, aki uralkodása elején bevezette, hogy minden felnőttnek, nőnek és gyereknek 10 dirhamot (majd később 20 dirhamot) adjanak évente, egy dirhamért akkor egy csirkét lehetett vásárolni. Az alapjövedelmet - ahogy arról a Public Banking Institute is írt - zakatnak (magyarul alamizsnának) nevezték és a 634-ben elhunyt Bakrt mintegy 100 évvel élte túl. A feljegyzések szerint a rendszer annyira bevált, hogy se Medinában, se Mekkában nem voltak szegények.

Most Skóciában lépnének erre az útra: négy városi tanácsnak 250 ezer fontot adott a helyi kormány - Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ajánlásával -, hogy kidolgozzák a pilot projektek kereteit, hogy aztán a gyakorlatban is tesztelhessék a feltétel nélküli alapjövedelem koncepcióját. A kiválasztott területek Glasgow, Edinburgh, Fife és North Ayrshire. Ráadásul a projekteket szinte mindegyik pártból támogatják, kezdve a brit munkáspárttól, a Skót Nemzeti Párton át, a Zöldekig és a Konzervatívokig - írja a Guardian.

Bár sokan kritizálják az ötletet, mondván, hogy valószínűleg a nép ellustulásához vezetne, Nicola Sturgeon nem ért velük egyet. "Lehet, hogy kiderül, hogy nem ez a válasz, kiderülhet, hogy nem lehet megvalósítható. De úgy, hogy a munka és a foglalkoztatás világa gyorsan megváltozik, nagyon fontosnak tartom, hogy felkészültek legyünk a helyzetre, nyitottan álljunk az ötletekhez, hogy támogathassuk az egyéneket, hogy teljes mértékben részt vehessenek az új gazdaságban" - mondta a skót kormányfő egy közgazdász konferencián a múlt héten.

A kritikusok leginkább azzal érvelnek, hogy a skót gazdaság jelenleg nincs olyan állapotban, hogy ezt megengedhesse. A konzervatív torykhoz közel álló gondolkodók szerint 12,3 milliárd font (430,5 milliárd forint) teher lenne a költségvetésnek évente az évi 5200 fontos (1,8 millió forintos) alapjövedelem.

A Reform Scotland nevű agytröszt viszont támogatja az indítványt. A konzervatív kritikát pedig azért támadják, mert szerintük sokat lehetne spórolni az alapjövedelmen a szolgáltatások világában.

Bár még egyáltalán nem biztos, hogy eljut a gyakorlatilag, a legtöbb helyi vezető már azt is eredménynek tekinti, hogy egyáltalán beszélnek róla.