Oroszországban valóra válhat a civil lakosság és vállalatok (feltételezhető) rémálma, illetve igaz lehet az a magyar szóvicc, hogy inter-nyet - a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elnökölt biztonsági tanács ugyanis napirendjére tűzte a Vedomosztyi szerint, miként lehet az országot "lekapcsolni" a globális internethálózatról vészhelyzet esetén.

A rendelkezés célja a World Wide Web orosz szegmensének (Runet) erősítése. Ennek érdekében egy speciális internet szolgáltatót iktatnának be, amelyik lekapcsolhatná Oroszországot  a globális hálózatról annak érdekében, hogy megakadályozzanak bármilyen "barátságtalan támadást". A Vedomosztyinak nyilatkozó szolgáltatók szerint ez nem a tartós lekapcsolást jelentené, hanem annak módját, miként lehet egy olyan egységet a rendszerbe iktatni, hogy képesek legyenek veszhelyzet esetén a rendszer gyors lekapcsolására. Ilyen vészhelyzet lehetne egyebek mellett bármilyen, Oroszország ellen irányuló katonai akció, vagy az országon belüli tömegtüntetések - mondta az egyik név nélkül nyilatkozó forrás, aki példaként Egyiptomot említette, ahol az internet és a mobiltelefonos kommunikációt megszüntették a 2011-es tüntetések idején.

Szintén napirenden lesz a domain szolgáltatók felelősségének az államra testálása a jelenlegi szolgáltatójukról, ami jelenleg egy állami szolgáltató (a fő nemzeti domainek, a TDL, a RU, az RF koordinációs központja).

Az intézkedés célja, hogy megvédje az oroszországi internetet attól, hogy az USA erőszakkal elszigetelje azt azzal, hogy Washigton Oroszországot kizárja az IP-cím rendszerből. A gazdasági napilapnak nyilatkozó források úgy nyilatkoztak, hogy az intézkedéseket jövő év elején már be akarják vezetni.

A hírközlési minisztérium nem kommentálta az értesüléseket.

Védelem a "kiszámíthatatlan" Nyugattól

A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy a biztonsági tanács ülése hétfőn, szeptember 22-én lesz, azt azonban nem említette, hogy milyen témák lesznek napirenden, miután az ehhez hasonló ülések a szabályok szerint nem nyilvánosak.

Peszkov ugyanakkor a pénteken megjelent sajtóhírekre reagálva  azt mondta: a döntéshozók nem tervezik Oroszországot lecsatlakoztatni a globális internetről, de lépéseket kell tennie, hogy megvédje az országot a "kiszámíthatatlan" Nyugattól. Számolva az USA és az EU teljes kiszámíthatatlanságával, Oroszország lépéseket tesz a saját biztonsága érdekében - fogalmazott az AFP-nek.

Kemény dió

Szakértők úgy vélik, komoly technikai problémákat kell megoldania e rendszer kialakítása érdekében Oroszországnak, miután - nem úgy mint Kína - az ország jelentősen integrált a globális rendszerbe.

Az AFP ugyanakkor hozzáteszi: az orosz hatóságok már most is nagyon szigorúan szabályozzák a kiberteret, egyebek mellett az internetes vállalatokat törvény kötelezi arra, hogy az orosz felhasználók minden személyes adatát az országon belüli adatbázisokban tárolják. Emiatt az állam által ostromlott ellenzéknek számára az Oroszországban székhellyel nem rendelkező Facebook és Twitter a közösségi oldalak váltak az elsődleges kommunikációs térré.