Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Videófelvételek tanúsága szerint több ember megsérült, amikor a tiltakozók közé lőttek a biztonsági erők. A felvételek azt mutatják, hogy az iráni rohamrendőrség éleslőszert és könnygázt is bevetett a demonstrálók ellen. A felvételeken látszik, ahogy az emberek kiabáltak és menekültek a lövedékek elől, az emberek köhögtek és fulladoztak a könnygáz miatt. Egy másik videón pedig az látszik, hogy egy asszonyt visznek el a helyszínről, és a körülötte lévők azt kiáltozzák, hogy a nőt éleslőszerrel lőtték meg a lábán, és nagyon vérzik. Az incidens után készült képeken vértócsa látszik a földön - olvasható a portálon.

Szombaton egész éjjel több ezer ember tüntetett Teheránban, akik Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a lemondását követelték. Vasárnap pedig több ezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A demonstrálók mindemellett meggyászolták a 176 halálos áldozatot.

A CNN szerint a rendőrség könnygázzal próbálta oszlatni a tömeget, több embert pedig őrizetbe vettek. Az emberek azt skandálták, "Halált a diktátorra!". Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről, viszont a teheráni rendőrparancsnok közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna. Az interneten terjedő felvételeken viszont tüntetők menekülését lehet látni, miközben könnygázgránátok csapódtak be mellettük.

Eközben az áldozatokra emlékeztek Kanadában. Több mint kétezren vettek részt a vasárnapi ceremónián, többségükben a helyi iráni közösség tagjai. A kanadai miniszterelnök kijelentette: ki fog állni azért, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatok hozzátartozóinak. Biztosítani szeretnék minden családot és kanadait, hogy addig nem nyugszunk, amíg válaszokat nem kapunk. Nem nyugszunk, amíg nincs igazságszolgáltatás és felelősségrevonás - hangsúlyozta Justin Trudeau.

Kanadában él Észak-Amerika egyik legnépesebb iráni közössége. Egy pár éve készült népszámláláson több mint 200 ezren vallották magukat iráni származásúnak.