A spanyol bankok és vállalatok eladósodottságával, illetve a régiók fegyelmezetlen gazdálkodásával indokolta a Moody's, hogy A1-ról két fokozattal, Aa2-re rontotta le a spanyol államadósságra adott hitelbesorolását. Az eurózóna romló növekedési kilátásai megnehezítik a kormány fiskális célkitűzéseinek teljesítését.

Madrid a tavalyi 9,3 százalékról idén hat százalékra akarja lefaragni a költségvetés GDP arányos hiányát. Az ambiciózus cél elérését ugyanakkor sok elemző szerint kérdésessé teszi a regionális kormányok fegyelmezetlensége - a kormány a régiók deficitjét a GDP 1,3 százalékára akarja leszorítani 2011-ben.

Nem csináltak semmit

A Moody's kifogásolja, hogy július vége óta, amikor figyelőlistára tette a spanyol adósbesorolást, a döntéshozók semmilyen hiteles lépést nem tettek az eurózóna adósságválságának megoldására. Ha történik is valami, időbe telik majd a befektetői bizalom visszanyerése. A spanyol osztályzatot tovább ronthatják, ha a válság erősödne - figyelmeztet a hitelminősítő.

Elemzők szerint az újabb csapás további nyomást gyakorol az Európai Unió vezetőire, hogy hét végi csúcstalálkozójukon hozzanak határozott intézkedéseket az adósságválság megoldására. Tegnap a brit Guardian arról írt - boldoggá téve a tőzsdéket -, hogy Németország és Franciaország megegyezett az európai stabilitási eszköz (EFSF) 440 milliárd eurós tőkéjének 2000 ezer milliárdra emeléséről.

Kormány-ellenzék két jó barát

Spanyolországban novemberben választások lesznek. A közvélemény-kutatások alapján az a nem meglepő eredmény várható, hogy a hatalmon lévő szocialista párt súlyos vereséget szenved. Ez azonban nem ígér megváltást a spanyoloknak.

A kormánypárt és jobb-közép ellenzéke augusztusban megegyezett arról, hogy az alkotmányba foglalják a költségvetési hiány és az államadósság plafonját. A Moody's kíváncsian várja az új kormány első tetteit annak tükrében, hogy ezzel lényegében kötelezettséget vállalt a fegyelmezett gazdálkodásra.