Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyságnak Harry herceg és Meghan Markle színésznő májusra tervezett házasságával hamarosan lesz egy amerikai hercegnője, ám a fiatal asszonynak nagy árat kell fizetnie a hangzatos címért - írja Quentin Fottrell, a MarketWatch tőzsdei portál személyes pénzügyekkel foglalkozó szerkesztője. Az első áldozatokat máris meghozta.

Az eljegyzés előtt elhagyta a Suits című amerikai tévéshow-t és be kellett csuknia The Tig cím alatt futó internetes lifestyle oldalát. Vissza kell lépnie az ENSZ és a World Vision Canada nagyköveti megbízásától.

Ezzel követi a többi "magas beosztású" királyi házastársat, akik szinte mindig feladják önálló karrierjüket. Sophie Rhys-Jones úgy ment hozzá 1999-ben Edward herceghez, hogy megtartotta pr-ügynökségét. Nem sokkal később, 2001-ben kénytelen volt feladni a vállalkozást, mert azzal vádolták, hogy a királyi ház tagjaként szerzett kapcsolatait is felhasználja arra, hogy ügyfeleket szerezzen cégének.

Fordulat

Az amerikai nőkre hasonló nyomás nehezedik, ám nem a protokoll és a reflektorfénybe kerülő életük miatt, hanem azért, mert manapság az ifjú hölgyek és urak kevésbé hívei a nők egyenjogúságának, mint korábban, azaz visszatértek a női és férfi szerepek hagyományosabb felfogásához. Erre utal egy friss tudományos kutatási jelentés, amelynek címe Trending Towards Traditionlism. Szerzői Joanna Pepin és Dávid Cotter szociológusok.

A kétféle felfogás követői közötti különbség az elmúlt években nem nőtt, sőt az elmúlt két évtizedben a fiatalok körében csökkent a "dolgozó nő" ideálját támogatók súlya. Az utóbbiak aránya a gimnáziumi végősök körében 58 százalék volt 1994-ben, ami 2014-re 42 százalékra csökkent.

Feladják

Egy 25 ezer diák körében végzett 2014-es kutatás azt is kiderítette, hogy a Harvard Business Schoolon végzettek átlag 77 százaléka - a nők 73, a férfiak 85 százaléka - véli úgy, hogy a nők munkahelyi előrejutását elsősorban az akadályozza, hogy előnyben részesítik a családot a munkával szemben.

További felmérések szerint az amerikaiak 70 százaléka véli úgy, hogy a férfinak képesnek kell lennie finanszírozni a családját ahhoz, hogy jó férj és partner legyen, míg a nőkről kevesebb, mint harmaduk gondolja ezt. Ez az arány annak ellenére adódott, hogy 1980-ban csak a feleségek 13 százaléka kereset annyit vagy többet, mint a férje, míg 2000-re 25 százalékra nőtt ez az arány.

Férfiak

További jele a tradicionális férfi-nő viszony továbbélésének, hogy 32 százalékkal több válás következik be azért, mert a férj nem talál főállású munkát magának, mint azért, mert a feleség kerül hasonló helyzetbe. Egyes kutatók ezt a férfiak egójának törékenységével magyarázzák ezt. Sokuknak szükségük van arra, hogy az erősebb nem képviselőinek láthassák magukat asszonyukkal szemben.

Szerencsére pozitív változás is tapasztalható a férfiak magatartásában. Azt is kiderítették a szociológusok, hogy 2015-ben hetente átlagosan hét órát szántak arra, hogy a gyermekeikkel foglalkozzanak, ami háromszorosa annak az időnek, amit 1965-ben fordítottak erre. Emellett két éve kilenc óra házi munkát végeztek hetente, míg 52 éve még csak négy órát. A nők 2015-ben heti 15 órát foglalkoztak a kölykökkel és 18 óra házi munkát végeztek.

A nyitókép forrása: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga