Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban az "állítsátok meg az abortuszt" polgári jogszabály tervezetet eddig több mint 830 ezren írták alá, így a parlament bizottsága a Szejm elé utalta a javaslatot. Ez azt követeli, hogy a magzat visszafordíthatatlan betegsége esetén se lehessen megszakítani a terhességet - tudósított a gazeta.pl.

A parlamentnek három hónapja lesz, hogy elkezdje a munkálatokat az állampolgárok által benyújtott javaslaton. Azt még nem lehet tudni, hogy a 830 ezer aláírást már hitelesítették-e. Az aláírásokat szeptember 1-től november 15-ig gyűjtötték össze.

Nincs segítség

A tervezet szerzői az 1993-as jogszabályt akarják módosítani. Ez a törvény a családtervezésről, az emberi magzat védelméről és a mesterséges terhesség megszakítás feltételeiről szól. Európa második legszigorúbb (az első Írországé) törvényeként csak abban az esetben engedélyezi az abortuszt, ha a magzat visszafordíthatatlan betegségben szenved, illetve amennyiben a terhesség erőszak következménye, vagy a szülés az anya életét veszélyezteti.

Érdemes megemlíteni, hogy az új törvénytervezet semmilyen plusz rendszerbeli megoldást nem javasol, amely segítené az elfogadása esetén megszülető beteg gyermekek felnevelését. Éppen ellenkezőleg, a szerzők azt állítják, hogy semmilyen következményekkel nem jár az állami, vagy önkormányzati költségvetésre nézve a módosított jogszabály.

Támogatják

A projektet számos politikus biztosította támogatásáról Beata Szydlo miniszterelnökkel az élen. Támogatja az államfő, Andrzej Duda is, aki egyik interjújában közölte, hogy amennyiben íróasztalára kerül az abortuszt tiltó törvény, azonnal aláírja azt. S bár nem kötelező a tervezetet megszavazni a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság frakciójában, kétség sem fér hozzá, hogy a képviselők többség meg fogja ezt tenni.

A Szejm elé került ugyanakkor egy másik, "Mentsük meg a nőket" tervezet is, amelyet 500 ezren írtak alá, s a nők jogairól szól. A szerzők szerint hamarosan eldől, hogy Lengyelország modern, európai állam vagy katolikus köztársaság lesz-e, amelyben a nőket megfosztják elemi biztonságuktól, alapvető jogaiktól, hősiességre és szenvedésre ítélik őket, sőt, a terhes nőktől még az egészségügyi ellátást is megvonják.

A hivatalos statisztikák szerint 2016-ban Lengyelországban 1088 legális művi terhességmegszakítást hajtottak végre, ebből 1042 éppen a magzat betegsége miatt történt.

(A nyitókép forrása: Reuters)