Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szmog elleni harc jegyében a lengyel kormány és önkormányzatok hozzájárulnak a szénalapú kályhák, fűtési rendszerek cseréjéhez - adta hírül a Rzeczpospolita. Gyakorlatilag az egész országban támogatást lehet kérni, ha valaki le akarja cserélni szénfűtésű kazánját - és ezekből a nagyvárosokban is sok van - újra, modernebbre, környezetbarátra.

Az elmúlt évben a központi fűtésre való átállásra több tíz millió zlotyt költöttek a helyi önkormányzatok. Ennek segítségével körülbelül sok ezer kazánt cseréltek ki. A hozzájárulás dotáció formájában történt, feltétele a széntüzelésű kályha megszüntetése, és környezetbarát szerkezet megvásárlása volt. Az utóbbi lehetett gázkazán, vagy biomasszával, vagy más megújuló energiával működő fűtőberendezés.

Megkapta a hozzájárulást az is, aki lakását, házát fűtőhálózathoz csatlakoztatta. Kérhették támogatást a lakásszövetkezetek, amelyek közös kazánból nyerik a meleget, de a szociális lakások tulajdonosai is.

A hozzájárulás mértéke az önkormányzatok anyagi helyzetétől függ. A városok elsősorban a beruházás százalékos részét vissza kell fizetniük a lakástulajdonosoknak, hogy mennyit, az a vásárolt kazántól függ.

A fotó forrása: Pixabay