Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új argentin állampapír kuponja 7,125 százalék. Ennyit kap az a befektető, aki 2117-ig megtartja a most vásárolt, 100 éves futamidejű kötvényét, és akkor visszaváltja a Buenos Aires-i kormánynál. További feltétel, hogy az argentin állam éppen fizetőképes legyen, ennél az országnál ugyanis erre sosincs garancia - derül ki Bloomberg cikkéből.

A 2015-ben hatalomra került kormány nem lacafacázik: egy év alatt megállapodott azokkal a hitelezőkkel, amelyek még ragaszkodtak a 2001-es államcsőd idején beragadt követelésük teljes értékéhez. Ezzel utat nyitott az ország előtt a nemzetközi államkötvénypiacokra, amelyeken másfél évtizeden át nem tudtak hitelt felvenni.

Habzsolják a kölcsönöket

Tavasszal újrakezdték az állampapír-kibocsátásokat: márciusban 400 millió svájci frank értékeben adtak el kötvényeket. Idén ezzel együtt összesen 7,5 milliárd dollárnyi hitelt vettek fel (a többit dollárban). Hivatalos információk szerint még ebben a hónapban pesóban és euróban jegyzett papírokat is piacra dob a Buenos Aires-i kormány.

A 2,275 milliárd dollár értékben kibocsátott 100 éves kötvényt elkapkodták a befektetők, akiknek dolláronként 90 centet kellett fizetni. Így 7,9 százalékos hozam alakult ki, ami az elmúlt 80 év legjobb ajánlata az ilyen hosszú futamidejű az állampapírokat és a vállalati kötvényeket is figyelembe véve. A brazil állami Petrobras olajvállalat 2115-ös lejáratú papírja például "csak" 7,79 százalékos hozamot ígér.

Szerencsés húzás

Mauricio Macri államfő 2015-ös hatalomra kerülése óta egymás után vezeti be a piacbarát reformokat - emlékeztetett a Reuters. Azt ígéri, hogy normalizálja az argentin gazdaságot az állami beavatkozás évei után. Az idei költségvetési hiányt a GDP 4,2 százalékra tervezik - ennek finanszírozásához van szükség újabb hitelekre. Idén összesen még további 2,6 milliárd dollárnyi kölcsönt vesznek fel.

Szakértők szerint a Buenos Aires-i kormány meglovagolja a kedvező kötvénypiaci helyzetet. Szerencséjük van - véli Michael Roche New York-i kötvénykereskedő. Ezzel arra célzott, hogy a világ kötvénypiacainak befektetői a feltörekvő piacok felé fordultak, amelyek állampapírjai jobb hozamokat ígérnek a fejlett országok kötvényeinél. Az elmúlt húsz hét alatt 38,6 milliárd dollárt toltak be ezekre a piacokra.

Nem lesz jó ez!

Mások arra figyelmeztetnek, hogy baj lehet a lelkes kötvénykibocsátással. Borzasztóan korai még, hogy Argentína 100 éves kötvénnyel áll elő - idézi a Reuters Jorge Piedrahitát, a Puma Investments vezetőjét.

Ha visszanézünk az ország történelmére, nem hiszem, hogy találunk olyan 20 éves periódust, amikor Argentína ne ment volna csődbe. Más befektetők ugyanerre hivatkozva, azaz a nagy kockázattal összevetve a papír hozamát tartják túl szerénynek. Szerintük nagyon rövid a 100 éves argentin papírt vásárló befektetők memóriája.

Argentína az elmúlt 200 évben hét államcsődöt produkált, ezen belül az elmúlt 23 évben hármat - emlékeztetett a Bloomberg. A bankpánikkal kísért 2001-es összeomlást követő pereskedés során az egyik amerikai bíró "makacs, akaratos, önfejű" adósként jellemezte az országot.

A politikai vita most sem maradt el: Axel Kicillof volt pénzügyminiszter, aki az előző elnök, a populista Cristina Fernandez kormányának tagjaként végeláthatatlan tárgyalásokat folytatott a hitelezőkkel, azzal vádolta Macrit, hogy tíz generációra eladósítja Argentínát.

Kép forrása: Pixabay