Veszélybe került az athéni kormány és az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) februári megállapodása arról, hogy négy hónappal meghosszabbítják az EU-IMF görögországi segélyprogramját, miután az eurócsoport várhatóan elutasítja a görögök legújabb reformjavaslatát - írta a Bloomberg. Európai tisztviselők szerint a hatpontos tervezet nem teljesíti a görög vezetés vállalásait.

Az athéni kormány intézkedési listája, köztük az, amely szerint próbavásárlásokat végző önkéntes ellenőrökkel, diákokkal, turistákkal erősítenék meg az adóhatóságot, messze nem elegendő ahhoz, hogy az eurócsoport javasolja az EU-IMF hitel maradékának átutalását - jelentette ki a testületet vezető Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter. A politikus az amszterdami Volkskrant című lapnak nyilatkozva azt is megjegyezte azt is, hogy tudomása szerint Görögország majdnem kifutott a pénzéből.

Amatőrök

A hitelezőket képviselő két neve elhallgatását tisztviselő a Bloombergnek arról beszélt, hogy az adóhatóság megerősítése amatőrökkel és a lakosság ellátása chipkártyákkal dilettáns elképzelés. Semmilyen továbblépést nem tartalmaznak azokhoz az általános vállalásokhoz képest, amelyeket a görögök korábban tettek. Ezek között volt például, hogy javítják az adóbehajtás hatékonyságát.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a hét végén azt állította, hogy a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek fedezete megvan a pénzük, a többit pedig majd meglátják. Arról is beszélt, hogy ha országának eurózónás partnerei visszautasítják a javaslataikat, akkor a görög társadalomnak kell feloldania a patthelyzetet. Magyarán döntenie kell arról, hogy meg akarja-e tartani az eurót a hitelezők feltételeinek teljesítésével vagy annyira elege van az utóbbiakból, hogy az eurózónán kívül keresne új utat magának.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a német Der Spiegelnek nyilatkozva szintén jelezte, hogy mérlegelik egy népszavazás lehetőségét. Ezen szerinte arról döntenének az emberek, hogy vissza akarják-e szerezni büszkeségüket vagy folytatni akarják-e az EU-IMF támogatással folyó, haszontalan válságkezelést. Szerinte mindenki az előbbire szavazna, vállalva a döntéssel járó nehézségeket.

Nem fog menni

Az segélyprogram elutasítására létrejött koalíció összetartása és a hitelezők igényeinek teljesítése lényegében "lehetetlen küldetés" - idézte a Bloomberg Georgiosz Pagulatosz politológus professzort. A Ciprasz-adminisztráció kötélen táncol, amikor egyszerre akarja betartani a 26 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő társadalmat megható választási ígéreteit és elkerülni az államcsődöt a hitelezők igényeinek teljesítésével.

A legfrissebb közvélemény-kutatások már jelzik, hogy az emberek kezdik kapiskálni, hogy a kormány lehetetlen küldetésre vállalkozott. Az egyik helyi lapban a hét végén megjelent márciusi felmérés szerint a görögök 64 százalékának van jó véleménye az új athéni vezetés teljesítményéről. Ez sok, ám februárban még 83,6 százalék volt ez az arány.