Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Izraeli tájékoztatás szerint péntek este több rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az ország déli részére, egyet közülük megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer, de egy rakéta Szderót városában csapódott be. Senkinek sem esett baja, de károk keletkeztek néhány gépkocsiban - írja a 444-hu az MTI-re hivatkozva.

A Hamász egyik illetékese közölte, hogy a hajnali rakétatámadásokba két palesztin meghalt.

Szombatra virradóra az izraeli védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy válaszul a rakétatámadásokra harci gépei négy célpontot - két fegyvergyártó üzemet, egy fegyverraktárt és egy katonai bázist - semmisítettek meg a Gázai övezetben, mindegyikre több csapást mérve. A védelmi tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lakott területek elleni rakétatámadások durva agressziónak minősülnek, és a Hamászt terheli a felelősség a polgári lakosság életét veszélyeztető minden támadásért, amely a Gázai övezetből indul.

Az izraeli légierő pénteken is légicsapásokat mért a Hamász egyik kiképző táborára és lőszerraktárára, válaszul az onnan indított rakétatámadásokra. Palesztin források szerint 25 ember, köztük hat gyerek megsebesült - írja az MTI.

Izraeli katonák pénteken megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt a Gázai övezet és Izrael határa mentén kibontakozott összetűzésekbe. Ők voltak az első halálos áldozatai a közel-keleti forrongásnak, amely amiatt tört ki, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a nagykövetségét. Trump a légicsapásokkal nagyjából egyidőben arra szólította fel az általa kirobbantott konfliktus résztvevőit, hogy viselkedjenek nyugodtan és gyakoroljanak önuralmat.

Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, a Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel. Feltehetően Trump döntésével hozható kapcsolatba az is, hogy megsokasodtak a gázai rakétatámadások Izrael ellen.

Az összecsapások szombat reggel is folytatódtak palesztin iskolások és izraeli katonák között Gázavárostól keletre, illetve az övezet déli részén fekvő Hán Júnisztól ugyancsak keletre fekvő határnál. Egy sérült gyerekről számolt be Asraf al-Kedra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője. Palesztin források szerint összecsapások törtek ki a ciszjordániai Betlehemben is palesztin tüntetők és város északi bejáratánál állomásozó izraeli katonák között.

Fotó: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS