Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeruzsálem a muszlimok szent városa is - mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb "kész helyzeteket" igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy "a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást". Leszögezte: ha némely arab ország "hátat is fordít", Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében - írja az MTI.

Trump kedden először azt közölte, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az amerikai elnök által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington egyúttal elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei.

Erdogan jelezte: jövő héten lesz az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozója Szaúd-Arábiában, ahol Törökország is képviseltetni fogja magát.