Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bassar el-Aszad elnökhöz hű hadsereg több vidéki település felett vette vissza az ellenőrzést az elmúlt napokban Szíria északi részén.

A közlemény szerint az offenzíva célpontjai azok a terrorista csoportok voltak, amelyek fokozták támadásaikat a civilek lakta területeken.

A szíriai kormány és orosz szövetségese két hónappal korábban indított katonai műveletet Idlíbben és Aleppóban. Damaszkusz célja, hogy biztosítsa a fővárost Aleppó városával összekötő, stratégiai fontosságú útvonalat, amely a felkelők felügyelete alatt álló területeken halad át.

A szíriai kormány offenzívája miatt több mint félmillió embert kényszerült elhagyni otthonát a térségben, a helyzet újabb humanitárius katasztrófával fenyeget. A határ másik oldalán található Törökország - amely a felkelők szövetségese - erősítést küldött Idlíbbe, és jelezte: nem zárja ki a fegyveres összeütközés lehetőségét, ha a szíriai haderő a hónap végéig nem vonul vissza. Törökország területén 3,6 millió szíriai menekült él, és Ankara hangsúlyozta, hogy nem képes többet befogadni.

Eközben Ferenc pápa arra szólította fel a szíriai konfliktus szembenálló feleit, hogy tartsák be az emberi jogi konvenciókat Idlíb tartományban. A katolikus egyházfő fájdalmasnak nevezte a térségből érkező híreket.

"Újból és szívből arra kérem a nemzetközi közösséget és minden érintettet, hogy használják a diplomáciai eszközöket, a párbeszédet és a tárgyalást, a nemzetközi humanitárius jogot tiszteletben tartva, hogy megóvják a civilek életét és sorsát" - mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren. Ezt követően egy különleges, spontán imádságot mondott Szíriáért a jelenlevőkkel együtt.