Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett javaslata lényegesen módosítja a hozzáadottérték-adóval (héa, magyarországi megfelelője az áfa) kapcsolatos szabályokat, és célja, hogy megkönnyítse az uniós vállalkozások életét, véget vetve az egységes piacon 25 éven át alkalmazott "átmeneti" héa-szabályozásnak - derül ki a testület közleményéből.

A végleges héa-rendszer alapvető elemeinek az alkalmazása a héa-irányelv jelentős módosítását vonja maga után: héa-irányelvben foglalt 408 cikkből közel 200 cikket kell majd kiigazítani.

A bizottság egyrészt javasolja az áruk megadóztatásának egyszerűsítését. A jelenlegi héa-rendszerben az áruk vállalkozások közötti kereskedelme két ügyletre oszlik: az egyik a héa-mentes értékesítés a származási tagállamban, a másik pedig a megadóztatott vásárlás a rendeltetési hely szerinti tagállamban. A mostani javaslattal megszűnne ennek a - tulajdonképpen egyetlen - kereskedelmi ügyletnek a mesterséges szétválasztása. Amennyiben egyetértés születik, az áruk határon átnyúló kereskedelmét a héa-szabályokban foglalt módosítások "egyetlen adóköteles szolgáltatásnyújtásként" fogják meghatározni, ami biztosítani fogja, hogy az árukat abban a tagállamban adóztassák meg, amelyikben az áruk szállítása véget ér. A bizottság szerint a héa-csalások így jelentősen csökkenni fognak.

A bizottság másrészt a kereskedők számára egyablakos online ügyintézési pont létrehozását javasolja, melynek keretében a héa-fizetések rendezésére létrehoznának egy online portált, vagy egy egyablakos ügyintézési pontot valamennyi uniós vállalatközi (B2B) kereskedő számára. Ez a rendszer az olyan, nem uniós vállalkozások számára is elérhető lenne, amelyek EU-n belüli vállalkozások számára kívánnak értékesíteni, és amelyeknek máskülönben minden egyes uniós tagállamban a héával kapcsolatos nyilvántartásba kellene vetetniük magukat. Amint a rendszer életbe lép, ezeknek a vállalkozásoknak csupán ki kellene nevezniük egy köztes szereplőt az EU-ban, aki helyettük intézi majd a héa-ügyleteket.

A javaslat a bürokrácia csökkentéséről is szól. Megszűnne az áruk kereskedelmében az átmeneti héa-szabályozással kapcsolatos egyedi beszámolási kötelezettség. Az uniós kereskedelem tekintetében a számlakiállításra az eladó tagállama szerinti szabályok vonatkoznának, ami megkönnyítené az eladók dolgát.

A bizottság pénteken közzétett javaslata pontosítja továbbá, hogy az értékesítőnek kell felszámolnia az áruk értékesítése után fizetendő héát egy másik uniós országban található ügyfele számára, a rendeltetési hely szerinti tagállam adókulcsának megfelelően. Az áruk megvásárlója kizárólag akkor lesz héa-fizetésre köteles, ha minősített adóalany (például az adóhatóság által akként elismert megbízható adózó).

Képünk forrása: Shutterstock