Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára felkerült jelentés szerint tavaly globálisan 1097 milliárd dollárt tett ki a közvetlen külföldi beruházás értéke, ami a globális GDP 1,3 százaléka volt, 1999 óta a legkevesebb.

A jelentés összeállítói az FDI tavalyi csökkenéséért elsősorban az amerikai adóreformokat okolták, aminek a következtében az amerikai cégek külföldi érdekeltségeiknél keletkezett nyereségükből egy jelentős részt repatriáltak, azaz visszautaltak az Egyesült Államokba, ahol kedvezőbbé vált az adózás feltétele - idézi az MTI.

A 36 OECD-országba irányult FDI tavaly 23 százalékkal, 625 milliárd dollárra zuhant, legnagyobb mértékben Írország és Svájc volt érintett. Eközben nőtt a közvetlen külföldi beruházás Spanyolországban, Belgiumban, Ausztráliában, Hollandiában, és Kanadában. Az Európai Unióba irányuló FDI 20 százalékkal csökkent tavaly.

Az OECD országokra lebontott táblázata szerint a Magyarországra tavaly irányult FDI 6,389 milliárd dollár volt, csaknem a duplája az egy évvel korábbi 3,260 milliárd dollárnak. A Magyarországról végrehajtott FDI értéke 1,991 milliárd dollárra emelkedett a 2017. évi 1,119 milliárd dollárról.

A legfejlettebb húsz országban (G20) végrehajtott FDI 2 százalékkal csökkent, az OECD szervezetén kívüli 20 vezető ország esetében a közvetlen külföldi beruházás ugyanakkor 8 százalékkal nőtt, elsősorban Kínának és Indiának köszönhetően.

A legtöbb FDI Japánból (143 milliárd dollár), Kínából (96 milliárd dollár) és Franciaországból (93 milliárd dollár) származott. A legtöbb FDI az Egyesült Államokba (270 milliárd dollár), Kínába (203 milliárd dollár), Hollandiába (70 milliárd dollár), Nagy-Britanniába (64 milliárd dollár) és Brazíliába (61 milliárd dollár) irányult.