Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy augusztusban az előző havinál 1,3 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők 0,4 százalékos csökkenésre számítottak a júliusban mért 2,5 százalékos emelkedés után. Tavaly augusztushoz képest 2,6 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások augusztusi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 490 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,37 milliós számot vártak az év nyolcadik hónapjáról.

Augusztusban a használt lakások mediánára éves szinten 4,7 százalékkal, 278 ezer 200 dollárra nőtt, és már a 90. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások augusztusi üteme mellett 4,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 2,6 százalékkal, 1 millió 860 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitelek kamatai egész nyáron csökkentek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve júliusban, majd e hét szerdán is 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata a júliusi 3,77 százalékról augusztusban 3,62 százalékra esett. A tavalyi egész évre számolva 4,54 százalékon állt ugyanez a kamat.

A lakáseladásoknak kedvez az is, hogy a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul.

Az amerikai munkaerőpiacról is jó hírek érkeztek csütörtökön.