A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet csütörtökön közölt előzetes adatai szerint januárban 55,1 pontra nőtt a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke a decemberi 53,9 pontról, ami 2015 novembere óta a legmagasabb érték. Elemzők gyengébb növekedésre, 54,4 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI előzetes januári értéke 55,4 pontra ugrott a decemberi 54,1 pontról. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulását tükrözi.)

A szolgáltatóipari vállalkozások üzleti tevékenysége robusztus ütemben bővült, jelentősen emelkedett a megrendelésállomány, és a szolgáltatók utoljára 2015 májusában ítélték ennyire kedvezőnek a gazdasági kilátásokat. Az inflációs nyomások kissé enyhültek december óta, de továbbra is a legerősebbek közé tartoztak az utóbbi másfél évet tekintve. A foglalkoztatottak száma emelkedett, bár mérsékeltebb ütemben a 15 havi csúcsot döntő decemberihez képest.

A felmérés arról tanúskodik, hogy az amerikai gazdaság éves szinten 2,5 százalékkal nő januárban, és megveti az alapot a gyorsabb növekedéshez az idei évre - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az erős dollár hátrányosan hat az exportra, a hazai kereslet viszont egyértelműen élénk marad.

A Markit arra számít, hogy az Egyesült Államok hazai összterméke 2,3 százalékkal bővül az idén a tavalyi 1,6 százalék után. Az erős évkezdet és az optimista hangulat tovább erősíti azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2017-ben három alkalommal emeli a kamatokat.

Emelkedett a Conference Board gazdasági mutatója

A vártnál nagyobb mértékben nőtt decemberben a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatója.

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,5 százalékkal 124,6 pontra nőtt a novemberi 0,1 százalékos és az októberi 0,2 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

A LEI 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,3 százalékkal 114,3 pontra nőtt a novemberi stagnálás és az októberi 0,2 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,3 százalékkal 123,4 pontra ugrott fel az előző havi 0,4 százalékos és az októberi 0,2 százalékos emelkedés után.

Az átfogó index decemberi emelkedése azt sugallja, hogy folytatódik az amerikai gazdaság mérsékelt ütemű növekedése, sőt, az is lehetséges, hogy 2017 első hónapjaiban enyhén gyorsulni fog a tempó. A LEI decemberi erős növekedése mögött alapvetően a kilátások optimista megítélését kell keresni -mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.