Japán nyugati tartományaiban 32 éve nem tapasztaltak olyan hideget, amilyen az elmúlt napokban lecsapott a térségre - adta hírül több hírügynökség tájékoztatását az Al Jazeera. Az átlagos hőmérséklet az elmúlt hetekben több mint két Celsius-fokkal maradt el a megszokott szinttől.

Február elején például ezer jármű akadt el a Fukui prefektúrában pusztító hóvihar miatt. Csak a hadsereg segítségével tudták felszámolni a gigantikus torlódást.

Az egymás követő rendkívüli események arra késztették a japán meteorológiai intézet tudós szakértőit, hogy március elején komoly egyeztetés után okát adják a jelenségnek. A felelőst a La Nina időjárási anomáliában találták meg.

Ez az ázsiai térségben szárazságot hozó El Nino után jelentkezik szokatlanul alacsony légnyomással. Hatására a Csendes óceán nyugati medencéjének csapadékban amúgy is gazdag térsége még több hót és esőt kaphat.

Máshol is pusztít

Szintén valószínű, hogy a La Nina felel az Ausztrália Queensland államát sújtó jelentős áradásokért. Egy lassan mozgó, alacsony nyomású légköri front nagy esőket hozott Queensland nyugati vidékeire, amely a múlt héten végig kitartott.

A terület egyes részein nem kevesebb mint 40 centiméter esőt jegyeztek fel, miközben ebben a térségben a havi átlag öt centiméter. Winton városa az elmúlt három napban több csapadékot kapott, mint az ezt megelőző egy évben.

Az esős időjárás a La Nina időjárás-torzításának tipikus megjelenése. Amikor ez lecsap, akkor sok égi áldást kap Ausztrália keleti és északi része. Sajátos módon Queenslandban nem bánták, hogy árvizekkel kell megküzdeniük, mert a térséget ezt megelőzően szárazság sújtotta. A kontinensnyi ország más részein élőket is arra figyelmeztetik az időjósok, hogy nagy esők jönnek a következő napokban.

A következő "áldozatok"

Ha valaki a napokban Thaiföldre utazik, az készüljön fel arra, hogy nem sokat fog a fejére sütni a nap. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az ázsiai országban a szokásosnál korábban kezdődik az esős évszak és az átlagosnál több csapadékot fog hozni. Vannak olyan szakértők is, akik az 1995-ben tapasztaltakhoz hasonló zuhatagokat várnak - abban az évben élte át Tajvan lakossága az ország történelmének legcsapadékosabb évét.

A La Nina következő "áldozata" India, illetve Dél-Afrika keleti fele lehet, majd ezt követően további térségekbe hozhat szokatlan időjárást a légkör megzavarodása. Indiában a szokásosnál erősebb lehet a monszun, míg Afrika szárazság sújtotta déli részén még örülhetnek is a sok csapadéknak.

A La Nina hatása jellemzően március és május között érvényesül születési helyének tágabb környezetében. Globális szinten még ezt követően is több hónapon át borzolhatja az emberek idegeit váratlan csapásaival.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu