Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankok jövőre fizették volna utoljára a különadót Szlovákiában, ám az szocialisták (SNS) visszautasították a dohányipari termékek adójának tervezett növelését, s ehelyett a banki különadó fenntartását, sőt kétszeresére emelését javasolták - tudósított a pozsonyi Új Szó. A pénzintézetek eddig a saját forrásaikkal csökkentett passzívumaik 0,2 százalékát fizették be különadóként, jövőre pedig a 0,4 százalékát fogják.

A javaslatot gyorsan elfogadta a kormány és a parlamentben is gyorsított eljárásban kívánnak róla tárgyalni, hogy már a jövő évtől életbe léphessen. Ha elfogadják a tervet, akkor jövőre 144 millió euró többletforráshoz juthat a költségvetés. A pénzügyminisztérium a parlamenti választás előtti kormányzati szociális intézkedések miatt növekvő kiadásokkal indokolta, miért növelik a bevételeket.

A jegybank szerint a nyereség csökkenésével, amit az adóemelés okoz, romlik a bankszektor stabilitása. Míg a 0,2 százalékos banki különadó a pénzintézetek nyereségének a 16 százalékát vitte el, a 0,4 százalékos adókulcs már a 33 százalékos érvágást okoz. Ha a következő időszakban tovább romlik a gazdasági környezet, a banki különadó a pénzintézetek nyereségének a nagy részét elnyelheti - figyelmeztet a jegybank.