Hetek óta cikkezik a lengyel sajtó, például a gazeta.pl arról, hogy turisták és lengyelek százai keresnek-kutatnak a lengyel tengerparton borostyán után. És nem csupán keresnek, találtak is: arról adtak hírt a lapok, hogy évente hat tonnát csempésznek ki, azaz virágzik a borostyán szürkegazdasága.

Alig egy hete egy személygépkocsiban a belorusz határon több mint 100 kilogramm borostyánra találtak a vámosok, és ez csak egy kis fogás volt. Olyan becslések is napvilágra kerültek, hogy Lengyelországban évente 10 tonna borostyán a cserél gazdát a feketepiacon. A kövek különböző forrásokból származnak. Egy részük Lengyelországban a föld alól kerül ki, jóval nagyobb részük importból kerül az országba és egy részüket a tengerparton gyűjtik.

Nem kis pénz

A borostyánmezők a kalinyingrádi övezettől a Gdanski-öbölig, sőt ezen túl is húzódnak. Lengyelországban elég mélyen található a borostyán, de a tenger tevékenységének következményeként kimosódhat a partra. Hogy mennyit lehet begyűjteni, azt nehéz megbecsülni. A mennyiség elsősorban az időjárástól függ. Azt mondják, hogy az összes kibányászott, összegyűjtött borostyán fél és hat tonna között mozog évente.

A lengyelországi borostyánpiac értékét évi 200 millió euróra becslik, de ezt sem lehet pontosan megmondani. A környezetvédelmi minisztérium számítása szerint a borostyán átlagára kilónként 8000 zloty (600 ezer forint). Ha ezt elfogadjuk, akkor az idei csempészáru értéke elérheti az 50 millió zlotyt.

Lehet nagyon drága

A lengyel termelés nagy részét exportálják, elsősorban Kínába, Japánba és Koreába, főleg ékszer formájában. A borostyán ára évekig nőtt, még az is előfordult, hogy grammja drágább volt, mint az aranyé, de ez a szárnyalás alábbhagyott.

Az átlagos kilónkénti ár egyébként igen nagy szórást fedhet, mert az egyes példányok egymástól nagyon különböznek. A kibányászott borostyán 70 százaléka apróság, amely nem alkalmas ékszerek gyártására, de ennek ellenére ezeket is kibányásszák. Az ilyen kövek legkisebb értéke kilónként 50 zloty körül van, ami maximum 100 zlotyig menet fel. Egyes darabok kivételképpen ennek többszörösébe kerülhetnek.

A fotó forrása: Getty Imeges