Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A varsói kormány Család-, Munkaügyi és Társadalompolitikai Minisztériumában hónapok óta dolgoznak a nyugdíjasok 500 plusz programján - írta a gazeta.pl. Az elképzelés mintája a családoknak adott 500 plusz szociális juttatás, amellyel a többgyermekeseket támogatják, amely igen jót tett a kormány népszerűségének.

A nyugdíjasoknak nem havonta, hanem évente egyszer adnák az 500 zlotys juttatást. Ezt a pénzt csak a havi bruttó 1500 zlotynál (113 ezer forint) nem magasabb nyugdíjak után fizetnék - a statisztikai hivatal adatai szerint a mintegy kilencmillió lengyel nyugdíjas 25-30 százalékának járadéka tartozik ebbe a kategóriába.

A Gazeta Prawna tudósítása szerint a pénzügyminisztériumnak 2,5 milliárd zlotyt (188 milliárd forint, valamivel több a vizes vébé áránál) kellene találnia a költségekre. Egyelőre kérdéses, hogy ez sikerül-e, ám - ahogy arról a Gazeta Prawna beszámolt - ha nem is tudják beilleszteni az költségvetésbe a teljes kiadást, akkor az év folyamán részletekben fizethetik ki az új támogatást a jogosultaknak.

Választássorozat

Lengyelországban 2018-ban önkormányzati, 2019-ben parlamenti és európai parlamenti, 2020-ban pedig elnökválasztás lesz. Nyilvánvaló, hogy sok olyan szavazó van, aki díjazza, ha a regnáló kormány pénzt dugdos a zsebébe, így a nyugdíjas 500 program voksokat hozhat a hatalmon lévő radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártnak.

Kormányzása két évvel ezelőtti kezdete óta a PiS leszállította a nyugdíjkorhatárt, amely nyomán plusz 330 ezren mehet idén októberben nyugdíjba. Emellett 1000 zltoyra (75 ezer forint) emelték a minimálnyugdíjat. Miután a korhatárcsökkentés túlságosan megterheli az nyugdíjkasszát, azt tervezték, hogy 10 ezer zlotys bónusz fizetését ajánlják fel azoknak, akik tovább munkában maradnak. Ebből a tervből egyelőre semmi nem lett.