A bevándorlás kezelése az egyik kritikus probléma Nagy-Britannia uniós kilépési folyamatában, miután a londoni kormány az EU elvárása ellenére egyelőre nem vállalt garanciát arra, hogy a már a szigetországban élő és dolgozó uniós vendégmunkások - köztük több százezer magyar - megtarthatják ottani "szerzett jogaikat". Ugyanakkor hiábavalóan reménykedik, aki azt hiszi, hogy brexit véget vet a migráció gondjának - idézi a CNBC egy brit szakértő véleményét.

Már itt vannak

Paul Collier, az Oxfordi Egyetem gazdasági és közpolitikai stúdiumokkal foglalkozó professzora éppen az említett helyzetre hivatkozik, nevezetesen arra, hogy már most óriási bevándorló tömeg tartózkodik a szigetországban. Hiába ígéri Theresa May miniszterelnök, hogy a kilépés után az Egyesült Királyság visszaszerzi az ellenőrzést a határai felett, meg van kötve a keze azokkal az uniós állampolgárokkal kapcsolatban, akik már ott élnek.

Nagy-Britannia tíz évvel ezelőtt elkövetett egy óriási hibát - emlékeztet Collier. Szemben a többi nyugat-európai országgal - elsősorban Németországgal, amely a legvonzóbb célország lehetett volna a nyugatra igyekvő keleti vendégmunkások szemében - kinyitotta a kapuit. Nem élt azzal a lehetőséggel, hogy hétéves halasztást (derogációt) kérjen a vendégmunkások beáramlásának szabaddá tétele előtt.

Hatalmas hullám

Ez a döntés azzal a következménnyel járt, hogy a legmozgékonyabb kelet-európaiak, akiknek elegük volt a keleti bérekből, Nagy-Britanniát célozták meg mint olyan országot ahova azonnal eljuthattak - folytatja a professzor hozzátéve mondandójának lényegét: nincs olyan forgatókönyv a brexitre, amely lehetővé tenné a már ott lévő európai bevándorlók kizsuppolását.

Pedig a vidéki brit átlagpolgárok jelentős része pont azért szavazott 2016 júniusában a brexitre, mert elege volt a kelet-európaiakból. Bár a statisztikai adatok ezt nem támasztják alá, többségük úgy vélte, hogy a vendégmunkások elveszik előlük az állásokat. Hasonló érzések vezetik azokat a német és osztrák szavazókat, akik az euroszkeptikus pártokra adták a voksukat az idei választásokon.

Sokan vannak

A fullfact.org független elemző cég becslése szerint 3,6 millió olyan ember él a szigetországban, aki más EU-s tagország állampolgára. Ez a munkaképes korú népesség hat százaléka. Ezzel egyidejűleg 2015-ben 123 ezer menekült tartózkodott az országban.

Collier szerint nem lehetetlen vállalkozás az európai menekültkérdés megoldása. Azt javasolja, hogy az EU azon országokban segítése a munkahelyek teremtését, amelyek nagy befogadói a dél felől induló bevándorlóknak. Az egyik példa erre Jordánia, amelyet különösen nyitottnak és vendégszeretőnek tartanak. A professzor úgy látja, hogy ezt a lehetőséget eddig az európai országok figyelmen kívül hagyták.

Egy kivételt azért ő is megemlít, ami némileg módosítja ezt az optimista képet, nevezetesen a szíriai menekültek ügyét. Becslések szerint 70 ezer ember zsúfolódott össze a Jordánia és Szíria közötti senki földjén irtózatos körülmények között - tudósított korábban a The Economist. A segélyszervezetek tevékenységét lehetetlenné teszik a helyi bandák és jordániai határon a nyáron történt bombamerénylet miatt az ország vezetése joggal tarthat attól, hogy az erőszak átterjedhet Jordániára is.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.