A lengyel kormány jól keresővé tette közhivatalnokait. Tavaly 7,3 százalékkal növekedett az átlagbér a hivatalokban - idézte a statisztikai hivatal adatait a gazeta.pl.

Az állami adminisztrációban, vagyis kormány alá tartozó intézményekben 181,1 ezer személy dolgozott tavaly, ami lényegében ugyanannyi, mint 2015-ben. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya tehát nem változtatott közhivatalnokok számán.

Arra azonban odafigyelt, hogy jól keressenek: az átlagfizetés tavaly ebben a szektorban bruttó 5435 zloty (400 ezer forint) volt havonta, ami 370 zlotyval (27 ezer forint) magasabb, mint egy évvel korábban. Ilyen magas béremelést hosszú évek óta nem kaptak az ott dolgozók. A kormány ígéretet tett arra, hogy emeli azoknak a dolgozóknak a fizetését, akiknek 2010-től befagyasztották a bérét.

Idén további 1,3 százalékos béremelést terveznek a szférában, 2018-ban viszont újra befagyasztják a kereseteket. Ezt követően az inflációhoz igazodó növekedést terveznek.

Az átlag elfedi, hogy a fizetésemelések jelentősen különböznek az ország más-más vajdaságaiban. Van ahol az emelkedés elérte a 14 százalékot is. Az önkormányzatok nem voltak annyira bőkezűek 265 ezer alkalmazottjukkal, mint a központi kormány. Ezek dolgozóinak átlagbére csupán 4490 zloty (330 ezer forint).