Az erő háborújaként jellemezte a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett gazdasági programot Holecz Noémi, a brókercég vezető elemzője, melynek szerves része az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja. A szakértő azt mondta, az elemzések alapján úgy látszik, kitart a dinamikus bővülés, mert a vállalatok stabilan működnek és a monetáris gazdasági stimulusok is elérték a gazdaságot, amelyet kiegészít az év elején a cégeknek adott adókedvezmény. Ez jövő év elejéig tarthat ki.

Az infláció egyelőre stabilan 2 százalék, a kamatemelési ciklus is folytatódhat, amelyet a Fed meghirdetett. Ez a kötvényhozamok további emelkedését eredményezheti, amely erősíti a tőkekivonást a feltörekvő piacokról. "Már ebben a hónapban valószínű egy kamatemelés a Fed-től, az is valószínű, hogy az idén még lehet egy újabb emelés" - tette hozzá az elemző.

Nagyon fontos a Trump-adminisztráció külpolitikája, amely azt mutatja, hogy az Egyesült Államok kész erős lépéseket tenni - orosz és iráni szankciók -, de gazdaságilag a kereskedelmi lépései a fontosak, itt is az USA dominanciáját használja fel. "Kereskedelmi háborút folytat a szövetségeseivel, a NAFTA-tagokkal, az EU-val is. A korábbi békéltetőtestületi rendszert váltotta fel ez a fenyegetésen alapuló tárgyalási mód" - magyarázta Holecz.

Az USA és Kína kereskedelmi háborújában a hatás egyelőre úgy fest, hogy 100 milliárd dollárnyi árura vezettek be kölcsönösen vámokat. Az Egyesült Államok 200 milliárdra emelné a tétet, amelyre Kína már válaszolt egy 60 milliárdos csomaggal, amelyet kész élesíteni. A GDP-növekedésre egyelőre egyik országban sincs ennek hatása, de ennek káros hatása, hogy növeli a bizonytalanságot a világban.

Az elsődleges hatás, hogy a fogyasztói árak emelkednek a védővámok révén, valamint a vállalati nyereségek is csökkennek. Romló üzleti hangulatot hozott a kereskedelmi háború, szétzilálódnak a beszállítói láncok.

Az USA-ban rövid távon a részvénypiacon további emelkedés várható, egyelőre az adóreform miatt az első két negyedévben 25 százalékos eredményjavulás látszott a cégekkel. De a hatás lassan elmúlik.

Európában gyűlnek a felhők

A kontinens gazdaságát visszafogott növekedés jellemzi. Az ECB most vezeti ki eszközvásárlási programját, míg a kamatemelési ciklusát csak szeptemberben kezdi meg - ismertette az európai helyzetet Holecz.

A gazdaságra egyelőre komoly hatást fejt ki az olasz költségvetés problémája, a görög finanszírozhatóság, az amerikai kereskedelmi háború, valamint a brexit. "Az elmúlt időszakban arról érkeztek hírek, hogy jól haladnak a tárgyalások, de ennek oka a gazdasági-politikai érdekkülönbség. Mindkét félnek az a gazdasági érdeke, hogy egy eredményes tárgyalással záruljon a kilépés. A gazdasági kitettség egyik oka, hogy nagy a vállalati összefonódás az EU-s és a brit cégek között - gyártási folyamatok különböző országokban történnek. Vagy a beszállítói láncokat kell újragondolni, vagy az adminisztratív és vámterheket kellene enyhíteni, mert ezek lehetősége árt az üzleteknek.

A brit gazdaság érdeke az lenne, hogy az EU-n kívül kössön új kereskedelmi szerződéseket, miközben az uniós közöspiachoz hozzáférjen, de a munkaerő áramlása és a befizetések nélkül az EU ebbe nem menne bele. Vagyis érdekkülönbség van a gazdaságok között.

Az Equilor vezető elemzője szerint az olasz gazdasághelyzete aggaszthatja még a befektetőket: a jelenlegi államadósság 132 százalékos GDP-arányosan, de ha a mostani kormány lazítani próbál a költségvetésen, az egy adósságspirált eredményezhet. Utóbbit az okozhatja, hogy a most megválasztott koalíció észak-dél mentén polarizálódott, vagyis a két országrész eltérő érdekeit csak költségvetési kiadásokkal tudják rendezni.

Az olasz hozamok már májusban emelkednek, amely más országokra is kihat. Görögország szeptembertől magát finanszírozhatja, itt látszódni fog az Equilor elemzője szerint, hogy mennyire tudják a piacról finanszírozni a gazdaságot. Ehhez az kell, hogy az államháztartási többlet 2 százalék felett maradjon közel 20 évig, a gazdaság pedig növekedjen, így elérhető, hogy a jelenlegi 180 százalékról 100 százalék alá eshet a GDP-arányos adósság.

A kereskedelmi háború az európai gazdaságra is kihat, valamint az Iránra kivetett szankciók azt eredményezik, hogy az EU-s cégek menekülnek a közel-keleti országból. De a Rusal-ügy is kihat: az alumíniumimport 20 százalékát egy az orosztól eltérő cégtől kell beszerezni, amely áremelkedést okozhat.

Globális kihívások is vannak

Fontos változás, hogy az infláció már nem olyan szorosan korrelál a gazdasági fejlődéssel, mint korábban. A Fed már új tényezőket is figyelembe vesz a bővülés mérésére. A jelenség három oka a globalizáció, a digitalizáció, amely egy árrés csökkentőhatással bír, míg a robotizáció a költségeket csökkenti.

Az argentin-válság a jóslatok szerint könnyen megoldódhat: egy IMF-hitel folyósítása megnyugtathatja a piacokat - véli Holecz, míg Törökország esetében ezt nem látja: jelentős költségvetési kiigazításra lenne szüksége, valamint devizát kellene szereznie. Az EU akár adhatna mentőcsomagot Ankarának, de ebbe bevonhatják az IMF-et is, viszont az Recep Tayyip Erdogan elnök akaratával ellentétes feltételeket is szabhatna. Az idén nem látszik ennek a problémának a megoldódása.

Jön a lassulás Magyarországon

Az egyelőre lendületes GDP-növekedése lelassulhat. Holecz azt mondta, ez köszönhető annak, hogy a kifut az uniós támogatási ciklus, valamint a kereskedelmi háború az autóiparon keresztül begyűrűzhet Magyarországra.

Fontos, hogy az infláció szintje megmaradhat, 2,8 százalékos szint várható az év végéig, még ha a jelenlegi ütem már 3,4 százalékos. Amíg viszont ezt a maximum szintet nem éri el az infláció, addig nem várható kamatemelés a Magyar Nemzeti Banktól. Az alapkamat itthon vélhetően nem változik, majd 12 hónap múlva lehet 1,05 százalék, eközben az ECB 0,15 százalékra emelhet.

Idén már nem várható felminősítés. Vélhetően erre csak a jövő évben kerülhet sor.

Az Equilor az MNB által jósolt növekedési pályánál alacsonyabb szintet lát: idén meg lehet a 4,2 százalékos szint, de jövőre ez már 3,2 százalék lehet. Az államadósság GDP-arányos adatainál viszont azt várják, hogy 73 százalék lesz 2018-ban, a következő évben szigorúan tartva a költségvetési fegyelmet a szint elérheti a 71 százalékot.

A forint-euróval szembeni árfolyama az elkövetkező 3 hónapban a 326 forintos sáv körül lehet, féléves intervallumban 328 forint körül alakulhat a kurzus, míg éves szinten 323 forintra mérséklődhet az árfolyam. A dollár esetében 278,6 a három, 285,2 a hat, 273,7 a 12 hónapos várható forint árfolyam.

Ezek lehetnek a főbb befektetési irányok

Még az idén az USA részvénypiaca marad fókuszban: főként a kereskedelmi háborúban kevésbé érintett vállalatok, leginkább technológiai cégek papírja emelkedhetnek. Fontosak lehetnek a belső piacra termelő vállalatok részvényei.

A török-válság gyors rendeződése eredményezhetné azt, hogy a feltörekvő piacok papírjai iránt megnőjön a kereslet.

A Budapesti Értéktőzsdén -  Holecz ismertetése szerint - tartani érdemes a blue chipeket. A Richter esetében az Esmya és Vraylar biztosíthatja a jó eredményt, de nagy fejlődési lehetőséget nem látnak. Az OTP-ről úgy látják, hogy stabil tőkepozícióval rendelkező bank, melynek egészséges a hitelportfóliója. Valamint jó eredményeket mutatnak a leányai és terjeszkedik is a bank a régióban, viszont a török- és orosz-válságok is kockázatot jelentenek a bank számára.

A Mol-t is tartásra javasolják, mert ugyan megemelte a 2018-as eredményszinteket, valamint várható termelő mezők akvizíciója. Viszont rizikós a horvátországi INA-ügy bizonytalan kimenetele.

Látszik a tranzakciós változás a régióban

Az M&A piacról szólva Svoób Ágnes, a cég corporate finance üzletágvezetője elsőként a Digi tranzakciót említette meg, amely a 2017-ben bejelentett 3. legnagyobb tranzakció volt, ennél csak az Aréna Pláza megvásárlása volt, de a Telekom szektorban is a régió második legkiemelkedőbbje volt. Az összérték 140 millió euró volt annak, hogy megvásárolta az Invitel lakossági üzletágát a cég. Svoób szerint ez jól mutatja, hogy vannak nagy tranzakciók a térségben, és megfigyelhető egy trend is, hogy nőttek az ilyen piaci folyamatok. Megjelent a likviditás bőség a kedvező kamatkörnyezet miatt, amely a gazdasági növekedésre is pozitívan hatott.

Az M&A mozgatórugójáról azt mondta, hogy a régióban inkább az együttműködések váltak jellemzővé szemben a zöldmezős beruházásokkal. "Az látszik, hogy most már a kicsi cégek örömmel úsznak be a nagyhalak szájába" - fogalmazott a jelenségről Svoób. Érdekességként említette, hogy a digitalizációs és technológiai cégek esetében korábban az volt a jellemző, hogy a tranzakciókat a nagyobb vállalatok folytatták, amelyek eleve a területen voltak jelen, most viszont az az új trend, hogy teljesen más iparágakból, mint egy befektetés keresik a digitalizációs megoldásokat kínáló társaságokat.

Megfigyelhető emellett egy olyan tendencia, hogy a munkaerőhiány miatt a nagy cégek versenyt futnak a kisebb alvállalkozókért. Az is jellemzővé vált, hogy ahol a munkaerő kiváltható technológiai fejlesztésekkel, ott ebbe az irányba léptek. Említette a baromfipiaci céget, a debreceni székhelyű Tranzit-csoportnál francia befektető jelent meg, ahol épp a technológiai fejlesztés volt a mozgatórugó.

A fotó forrása: Spencer Platt/Getty Images/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!