Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület elnöke azt írta Twitter-üzenetében, hogy Macron víziója "rendkívül európai", kiemelve, hogy "egységesebb, erősebb, demokratikusabb" Európára van szükség.

Juncker szerint nyílt vitát kell folytatni az EU újraalapítását célzó elképzelések mindegyikéről, az Egyesült Királyság 2019-ben várható kilépése után pedig döntésre kell jutni a követendő irányról.

Martin Selmayr, a bizottság elnökének kabinetfőnöke arról számolt be a Twitteren, hogy az uniós vezetők decemberi csúcsértekezletén meg fogják vitatni Macron mai és Juncker korábbi reformelképzeléseit. Rámutatott: nem gyakran fordult elő az EU történelmében, hogy ennyire hasonló állásponton volt a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke.

"Egyesek csak az akadályokat fogják látni, de olyanok is lesznek, akik megragadják a lehetőséget!" - írta.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a beszéd kapcsán leszögezte: egyetért Macronnal abban, hogy új lendületre, az integráció mélyítésére van szükség.

Macron többek között arról beszélt, hogy az eurózónának saját költségvetésre és pénzügyminiszterre van szüksége, illetve európai szintű adó létrehozását javasolta a pénzügyi tranzakciókra, aminek teljes bevételét az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná.