Juncker felszólalt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, és úgy vélte, hogy a brexitnek nem lesznek nyertesei, a britek távozása "katasztrófa", "vesztes helyzet minden fél számára".

Ha a britek más utat kívánnak választani, készek vagyunk erről tárgyalni - mondta Juncker. Ha London a maradás mellett dönt, akkor ezt lehetővé kell tenni.

Londonban sokan "bosszúsan" fogadták az Európai Tanács elnökének előző napi kijelentését, miszerint az EU kapui továbbra is nyitva állnak az ország előtt a kilépésről szóló korábbi döntés felülvizsgálata esetén. Amennyiben a britek ki is lépnek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke alapján, akkor is ott van a 49. cikk, amely lehetővé teszi az újracsatlakozást - fogalmazott a politikus - írta az MTI.

Theresa May brit kormányfő szóvivője ugyanakkor kedden kizárta egy második népszavazás lehetőségét.

Az Európai Bizottság elnöke röviden kitért a jogállamiság lengyelországi helyzetére is. Szavai szerint egyesek interpretációjával ellentétben az EU nem áll háborúban Lengyelországgal, pusztán vita, konstruktív párbeszéd folyik Brüsszel és Varsó között.
Az európai közösség, az EU alapja a jogállamiság. Juncker figyelmeztetésnek nevezve az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Fotó forrása: AFP photo/ John THYS