Robert Fico szlovák kormányfő a Biztonsági Tanács pénteki tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, azt követően hívta össze a Biztonsági Tanácsot, miután kiértékelték a péntek délutánra tervezett tüntetés veszélyeit. Elmondta, hogy tiszteletben tartják a sajtószabadságot, hisznek a véleménynyilvánításban is, de szerintük fennáll azonban annak a veszélye, hogy a tüntetés során megtámadhatják a középületek valamelyikét.

A miniszterelnök érvelése szerint azért félnek ettől, mert a kormányhivatal épülete előtt található bokrokban ismeretlenek kőkockákat rejtettek el - írja a Paraméter.sk.

Szlovákiában az elmúlt két hétben súlyos válságba került a kormány azt követően, hogy Ján Kuciák tényfeltáró újságírót és menyasszonyát agyonlőtték saját otthonukban. A férfi utolsó cikke arról szólt, hogyan telepedett le az olasz maffia az országban, csápjaik hogyan érték el a legmagasabb kormányzati köröket is. Ezen a héten pedig már az is kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálat a veszélyről több minisztert is tájékoztatott, érdemi lépések mégsem történtek.

Az ügy folyománya, hogy Andrej Kiska elnök két utat adott a kormánynak a válság kezelésére: a kormány gyökeres átszervezését, vagy az előrehozott választások kiírását. Fico ezek után azzal vádolta meg az államfőt, hogy az külföldi érdekeket szolgál, Soros György akarja megbuktatni az ország vezetését. Ezt mind a hármas kormánykoalíció többi pártja, mind az ellenzék, mind a sajtó nevetségesnek tartja - ahogy arról korábban írtunk.

A fotó forrása: AFP.