Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Williams, aki hétfőn a Sydney város műszaki egyetemén tartandó előadását megelőzően beszélgetett újságírókkal, úgy vélekedett, hogy ha a reményeknek megfelelően alakul az amerikai gazdaság teljesítménye, helyes döntés az idén három, jövőre pedig négy alkalommal emelni a kamatokat. Hangsúlyozta azonban, hogy sok minden függ a jövőbeni gazdasági adatoktól.

Williams becslése szerint a semleges kamatszint - az a kamatláb, amely se nem ösztönzi, se nem akadályozza a gazdasági növekedést - valamivel 3 százalék alatt áll. A bankár előadásában - az előre közzétett szöveg szerint - kifejtette, hogy a gazdaság egyensúlyban tartásának érdekében a Fednek fokozatosan emelnie kell a kamatokat, mivel a foglalkoztatottság teljessé vált, a 2 százalékos inflációs célszámot pedig jövőre minden bizonnyal elérik.

"Ha túl sokáig várunk, a gazdaság túlfűtötté válhat. Ha fokozatosan emeljük a kamatokat a monetáris politika normalizálásának folyamatában, az segít megőrizni a gazdasági növekedés hosszabb távon fenntartható ütemét " - hangoztatta Williams, aki a Fed kamatalakító testülete, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésein idén póttagként vesz részt, vagyis nincs szavazati joga.

A Fed júniusi ülésén idén már második alkalommal emelt kamatot - 25 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra tolta fel az irányadó kamatsáv széleit - , és jelezte, hogy még egy emelés várható december végéig. A jövőre három kamatemelést valószínűsítettek a döntéshozók. Az áremelkedés ütemének közelmúltbeli mérséklődése miatt azonban a befektetők arra számítanak, hogy az előre jelzettnél lassabb lesz a kamatemelés.

Úgy tűnik, hogy Williams a kamatemelési várakozások erősítését célozta előadásával. Janet Yellen Fed-elnökhöz hasonlóan arról beszélt, hogy az infláció gyengülése átmeneti jelenség, és jövőre elérik a 2 százalékos célszámot. Várakozásai szerint a munkaerőpiac tovább feszesedik, a jelenleg 16 éves mélyponton, 4,3 százalékon álló munkanélküliségi ráta tovább csökken, és idén a valamivel 4 százalék fölötti szinten marad.

Williams megismételte, hogy a Fed a tervek szerint idén megkezdi 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését. Azt ígérte, hogy a Fed jól kommunikált módon és fokozatosan normalizálja monetáris politikáját, hogy csökkentse a szükségtelen piaci zavarok kialakulásának esélyét belföldön és külföldön.

"Minél jobban megérti a nyilvánosság, annál kisebb az esély, hogy a Fed lépései, nem kívánatos módon, ingadozásokat váltsanak ki a piacokon" - fogalmazott.

A Fed 2008 és 2015 decembere között tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust, a bankközi hitelezésben irányadó kamatsávot eddig négy alkalommal, mindig 0,25 százalékponttal emelte.