Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén 50 bázisponttal, 9,25 százalékra vitte le az alapkamatot. A döntés annyiban okozott meglepetést, hogy a szakértők szerényebb, 25 bázispontos kamatvágással számoltak.

Legutóbb márciusban csökkentett kamatot a jegybank, akkor 25 bázisponttal mérsékelte a rátát.

A pénteki tanácskozás után kiadott nyilatkozatában a kormányzótanács azt írta, hogy az infláció a vártnál gyorsabban mérséklődik és folytatódott az inflációs várakozások gyengülése. Április végén 4,2-4,3 százalékos inflációt mértek a két évvel korábbi 17 százalék után.

A jegybanki inflációs cél 4 százalék, amit még az év vége előtt sikerül elérni a központi bank pénteki kamatdöntése után ismertetett közlemény szerint. A dokumentumban az is szerepelt, hogy a 4 százalékos cél tartható lesz 2018-ban és 2019-ben is.

Az orosz központi bank 2014. december 16-án emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról az alapkamatot, hogy így próbálja megvédeni a rubel árfolyamát és megfékezni az inflációt. Miután 2015 elején bizonyos mértékben stabilizálódott a rubel árfolyama, a jegybank elkezdte fokozatosan csökkenteni az alapkamatot.