Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A belga igazságszolgáltatás elismeri mentelmi jogunkat és úgy határozott, hogy felfüggeszti a letartóztatási és kiadatási  eljárást" - erősítette meg maga Puigdemont Twitter-üzenetében. Hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot és ebből kifolyólag szabadon kell engednie Oriol Junqueras katalán alelnököt, aki jelenleg a rá kiszabott börtönbüntetést tölti a spanyol fővárosban.

A bíróság visszavont minden korlátozást a politikusok szabadságára vonatkozóan - mondta el Simon Bekaert, a katalán politikusok védőügyvédje csütörtökön.

"A belga igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy amíg az Európai Parlament elismeri a politikusok mentelmi jogát, addig a kiadatásukkal kapcsolatos bírósági eljárás nem folytatódhat"tette hozzá Bekaert.

A belga bíróság azután határozott így a bírósági eljárás felfüggesztéséről, hogy az Európai Unió Bírósága 2019.  december 20-án azt az ítéletet hozta, hogy minden megválasztott EP-képviselőknek minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez, így mentelmi joguk gyakorlásához is. Az unió bírósága ezt a döntést eredetileg Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes ügyében hozta meg.

Tavaly májusban mindhárom katalán politikust az Európai Parlament képviselőjévé választották.

A volt katalán elnök és Antoni Comin, a katalán kormány egészségügyi minisztere 2017 szeptembere óta Belgiumban tartózkodik, miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájukban büntetőeljárást indítottak ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.