Az orosz főváros önkormányzata mesterséges hóval kedveskedett 2019 végén Moszkva lakónak, miután megdöbbentő módon a város utcái csont szárazon várták az az új évi mulatságokat - írta a Moscow Times.

Az egyik útkereszteződésben szórtak le egy nagyobb kupac havat. A magyarázat nem kevésbé drámai: több mint száz éves melegrekord dőlt meg decemberben. Utoljára 1886-ban volt jó pár Celsius-fokkal a nulla felett a hőmérő higanyszála.

A legnagyobb "hőség" december 18-án volt, amikor 5,4 fokot mértek Moszkvában - az átlagos hőmérséklet az év utolsó hónapjában általában mínusz 6 fok alatt alakul. Az előrejelzések arról szóltak, hogy az újévi ünnepségek idején - amelyek Oroszországban a karácsonyt is magukban foglalják - nem hó, hanem eső várható.

A mesterséges havat a város jégpályájáról gyűjtötték be, ha nem a főváros lakóinak vigasztalását szolgálja, akkor általában hódeszkázásra használt lejtőköre öntik. A hó és a hideg hiánya miatt a Moszkvai Állami Egyetem gyógyszerészeti intézetében számos világ kivirágzott, mert azt hiszik, hogy már itt a tavasz. A rendkívüli időjárás hátterében egy Atlanti-óceáni melegfront húzódik meg.

Az oroszoknak egyébként csak a fele gondolja, hogy a klímaváltozás nagy veszélyt jelent az országukra. 2019 augusztusa őket látszott igazolni: 12 Celsius-fokos hideg rontotta el a nyár végét.