Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit meteorológiai hivatal (Met Office) modellszámításai szerint 2019-ben még a kiemelkedő 2018-as növekedésnél is erőteljesebben fog bővülni a Föld levegőjének szén-dioxid-koncentrációja - adta hírül a BBC. A időjárási szakértők szerint az idei év hozza az egyik legnagyobb növekedést a meteorológiai feljegyzések kezdete, azaz több mint 150 év óta. Az ok valójában nagyon egyszerű: a fák az átlagosnál kevesebb szén-dioxidot fognak elnyelni.

Minden évben, amikor az északi féltekén tél van, emelkedik a levegőben az üvegház hatású gáz koncentrációja, mert a növények nem növekednek. Nyáron ellentétes folyamat zajlik. A déli féltekén november és február között van nyár, ezért a Földnek ez a része ilyenkor járul hozzá jobban a szén-dioxid megkötéséhez.

Idén azonban rendkívüli hőség tombol ebben a térségben - ahogy az az ausztrál időjárásról szóló hírekből is kiderül -, ami lassítja az ottani vegetáció növekedését, mert kevesebb a rendelkezésükre álló víz, amire szükségük lenne ehhez. Következésképpen a fák az átlagosnál kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, amit az északi féltekén lévő rokonaik nem lesznek képesek pótolni.

Katasztrofális növekedés

A Hawaiin található Mauna Loa időjárási kutatóközpont 1958 óta gyűjti az adatokat a földi légkör összetételéről. Amióta ezt elkezdték, azt tapasztalták, hogy a szén-dioxid-koncentráció 30 százalékkal emelkedett amiatt, hogy az emberiség továbbra is elsősorban fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítja elő a civilizációját működtető energia nagyobb részét. A másik kiemelt oka a katasztrofális változásnak az őserdők kiterjedt irtása. A baj csak azért nem nagyobb, mert a föld és a tengerek elnyelik az emberi tevékenység nyomán keletkező szén-dioxid felét.

Az idei probléma hátterében az El Nino időjárási anomália keresendő. Ez akkor alakul ki, amikor a Csendes-óceán vízhőmérséklete a egyenlítőnél magasabb az átlagosnál. Az emiatt jobban felmelegedő levegő a világ egy részén a szokásosnál szárazabb, máshol csapadékosabb időt okoz. A szakértők szerint a következő néhány hónapban a magasabb hőmérséklet tovább fogja fékezni a vegetáció burjánzását, ami csökkenti a szén-dioxid elnyelését.

Kopogós számok

A brit Met Office szerint emiatt az üvegházhatású gáz koncentrációja 2,75 részecske/millióval (ppm) bővül, elérve a 411 ppm-es szintet. Ez a mutató először 2013-ban lépte át a 400-as határt. Jó hírként legfeljebb azt könyvelhetjük el, hogy a 2018-2019-es El Nino nem lesz olyan erős, mint amilyen a 2015-2016-os vagy az 1997-1998-as volt.

A kutatók sajnálkozva állapítják meg, hogy igazuk volt: a légkör szén-dioxid-koncentrációja az előre jelzettnek megfelelően folyamatosan nő. Ez ellentmond annak a törekvésnek, hogy a világ elkerülje az atmoszféra több mint 1,5 Celsius-fokos felmelegedését a következő évtizedekben, illetve több mint kétfokos növekedését az évszázad végére. Az utóbbinál nagyobb felmelegedés a tudósok szerint globális társadalmi katasztrófához vezetne.

Ugyanakkor az, hogy idén rekordtempóban emelkedhet a szén-dioxid koncentrációja, még nem jelenti azt is, hogy 2019-ben minden hőségrekord megdől, ugyanis az utóbbi több más körülménytől is függ. Az viszont biztos, hogy a brit tudósok büszkék arra, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján kidolgozott időjárási modelljük megbízhatóan jelzi előre a szén-dioxid-kibocsátás alakulását.