Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Romániában 19 százalékos az általános áfakulcs, amely jelenleg az idegenforgalmi szolgáltatásokra is érvényes. A kormány ezzel az intézkedéssel támogatni akarja az idegenforgalom fejlődését, illetve az ágazatban tapasztalt adócsalás visszaszorítását - írja az MTI.

A kedvezményes áfa a szállásra, a vendéglői étkeztetési, ételszállítási, illetve sportolási és rekreációs szolgáltatásokra érvényes. A szóvivő leszögezte: a kedvezményes áfa nem alkalmazható a turisztikai irodák által kínált utazási csomagokra.

A kormány a turizmus támogatása érdekében a termálvíz kitermelése után fizetett 5 százalékos járadékot is eltörli november 1-jétől. Ezzel az intézkedéssel a termálvízzel előállított hőenergia termelését akarják ösztönözni.

Viorica Dancila román miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, a román turizmus dinamikusan fejlődő ágazat. Emlékeztetett, hogy a kormány az idén utazási utalványokat adott a közalkalmazottaknak, ami segítette a belföldi turizmust. A statisztikai intézet adatai szerint augusztusban csaknem 10 százalékkal több turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre a tavaly augusztusihoz képest.

Romániában az elmúlt években több területre is kiterjesztették a kedvezményes áfát, így például az élelmiszerekre, amelyek áfája 9 százalék.

A kép forrása: Pixabay.