Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New York-i árutőzsdén több mint egy hónapja nem látott magasságba emelkedett a nyersolaj ára azt követően, hogy az iráni Mehr hírügynökség jelentette: a perzsa ország leállította franciaországi és hollandiai olajszállításait. Emellett a várt növekedéssel szemben csökkenő amerikai készletekről érkező információi is borzolta a befektetők kedélyeit.

Az állami kézben lévő Mehr a nemzeti olajtársaság, a National Iranian Oil Co. neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva adta ki a hírt, hozzátéve, hogy Teherán hasonló szankcióval fenyegeti Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot és Portugáliát is. A lépés válasz az év közepétől tervezett európai olajembargóra.

Eközben az Energy Information Agency (EIA) jelentette, hogy az amerikai készletek a múlt héten 171 ezer hordóval csökkentek, miközben a Bloombergnek nyilatkozó elemzők 1,5 milliós növekedést vártak. A piac figyeli, mi történik Iránban, de egyelőre nem épül be az árak elszabadulását váró prémium a jegyzésekbe - vélik elemzők. Az amerikai készletek csak futó hatással lehetnek az árakra - teszik hozzá

Az észak-amerikai WTI-t hordónként 101,5 dolláron, a londoni Brentet 119 dollár felett jegyezték ma délelőtt, miután a tegnapi hasonló iráni hírre - amit később cáfoltak - több mint egy százalékkal ugrottak meg a jegyzések. A kétfajta olaj ára közti különbség 17 dollár fölé emelkedett.

A helyzetet bonyolítja - egyben a bizonytalanságot növeli -, hogy a szintén állami irányítású Fars hírügynökség szerint Teherán csak figyelmeztette hat EU-s partnerét, hogy leállíthatja olajszállításait, de egyelőre nem lépett a tettek mezejére. Kormányzati források nem erősítették, hogy döntés született volna az export felfüggesztéséről. Az EU szintén nem tudta megerősíteni a kieső szállítások hírét.