Augusztusban 250,7 milliárd dollár értékű új megrendelés érkezett tartós javakra, ami az előző havihoz képest 0,5 milliárd dollárral, 0,2 százalékkal több. Elemzők 1 százalékos visszaesésre számítottak a júliusban mért 2 százalékos emelkedés után.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított tőkejavak esetében azonban 0,2 százalékkal csökkent az új rendelések értéke augusztusban, 69,29 milliárd dollárra. Gyenge volt a kereslet az elektromos berendezések, készülékek és alkatrészek, valamint a számítógépek és az elektronikai termékek iránt is.

Elemzők stagnálásra számítottak a repülőgépek nélkül számított tőkejavaknál. A júliusi 0,4 százalékos emelkedést a felülvizsgálat során 0 százalékra módosította a statisztikai intézet.

A hadiipar megrendeléseit nem számítva 0,6 százalékkal, 235,15 milliárd dollárra csökkent a tartós javak új rendeléseinek értéke. Elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak a júliusban mért 1,3 százalékos növekedés után.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,5 százalékkal, 164,52 milliárd dollárra nőtt az új megrendelések értéke. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak a júliusban mért 0,5 százalékos visszaesés után.

A polgári légiközlekedésben használt repülőgépekre leadott új megrendelések értéke - amely rendkívül változékony adat - 17,1 százalékkal csökkent, 9,06 milliárd dollárra, míg júliusban 52,2 százalékkal nőtt. A katonai célú repülőgépek megrendeléseiben augusztusban 30,3 százalékos (4,55 milliárd dollár), júliusban pedig 33,0 százalékos emelkedést mértek.

A friss adatok a vállalati beruházások csökkenéséről tanúskodnak. Ennek hátterében a feldolgozóipar gyengesége áll: a hazai össztermék mintegy 11 százalékát előállító ágazat termelése már két egymást követő negyedévben csökkent a külső kereslet visszaesése és a Boeing repülőgépgyártóval kapcsolatos problémák következtében.