Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kellemetlen meglepetés érheti az autósokat, akik télen Lengyelországba utaznak: a helybeli biztosítók nem fizetnek az esetleges károkért, balesetért, ha az nyári gumival felszerelt autó okozta - írta a Rzeczpospolita. Ez a cascóra és a kötelező biztosításra is igaz. Ráadásul Lengyelországban már javában tart a tél: hideg van és leesett az első hó.

A lengyel jog nem kényszeríti a vezetőket a gumiabroncsok szezonális cseréjére. A biztosítások megkötésénél azonban figyelembe veszik gumik fajtáját és állapotát. Ha például 1,6 milliméternél kisebb az abroncsok profilmélysége, akkor megtagadhatják a kártérítést - Magyarországon is ez az elvárt minimális mélység.

Ugyanakkor a biztosítási szerződésekben el lehet térni a téli gumival kapcsolatos követelménytől, amennyiben az autós támogatási szerződést köt egy szervizzel, amelynek segélyautója kimenti a sérült autót a baleseti helyszínről és elvontatja vagy elszállítja a szervizbe. A szerződésben még azt is meg lehet határozni, hogy kinek a vezetése mellett vállal enyhébb követelményeket a biztosító.