Az uniós gazdasági szankciókat Oroszország ellen meg kell hosszabbítani - idézte Jacek Czaputowiczet, a lengyel diplomácia vezetőjét a gazeta.pl. Egy hónap múlva az uniós tagállamoknak dönteniük kell, mi legyen e szankciók további sorsa.

Ahhoz, hogy a korlátozásokat enyhítsék, azt kell megvizsgálni volt-e valami hatásuk. Erre semmi nem utal - véli Czaputowicz. Nem teljesültek a minszki egyezményben foglalt célok, például nem szűnt meg a polgárháború Délkelet-Ukrajnában, amibe belefolynak az oroszok. Összességében semmi ok arra, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat megváltoztassák.

Az EU azt követően vezetett be gazdasági korlátozásokat Oroszországgal szemben, hogy Ukrajna déli része felett egy vélhetően az oroszbarát szakadárok által indított légvédelmi rakétával lelőttek egy maláj utasszállító repülőgépet. (Moszkva szerint az ukrán hadseregé volt a fegyver.) A szankciókat megszigorították, amikor kiderült, hogy az orosz hadsereg részt vállal a Délkelet-Ukrajnában folyó polgárháborúban.

A lengyel szakminiszter szerint az előbbi ügyet új megvilágításba helyezik a nemzetközi vizsgálóbizottság bizonyítékai, hiszen azt mutatják, hogy Oroszország destabilizációs szerepet játszik a térségben, amivel veszélyezteti az európai és a globális biztonságot.

A fotó forrása: Pixabay.