A hitelminősítők rontani fogják a francai adósságok elsőrendű hitelbesorolását, ha teljesül az S&P két legborúsabb képet előre vetítő elméleti tesztforgatókönyve - derül ki a hitelminősítő számításaiból. Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország minősítése további egy-két lépcsős rontására számíthat. A két kisebb gazdasági katasztrófát feltételező teszthelyzet egyike alacsony gazdasági növekedéssel, majd a W alakú recesszió második ágának eljövetelével számol, míg a másik megfejeli ezt egy hitelkamatsokkal.

Pénznyelő automatákká válnak a bankok

A negatív forgatókönyvek esetén a megugró költségvetési hiányok kezelése és a bankok újratőkésítése az egekbe tornássza a kormányok hitelfelvételi költségeit - mondta a Bloombergnek Blaise Ganguin, az S&P vezető hitelszakértője. Ennek eredményeként az adósságmutatók gyorsan romlani fognak.

A hitelminősítő azt próbálta kideríteni, milyen következményei lehetnek az európai gazdasági növekedés gyors lassulásának, ami második negyedévtől figyelhető meg, s amelynek nyomán az S&P 1-1,5 százalékra rontott az eurózóna 2012-es GDP-bővülésére adott előrejelzését.

Kopogtat a W alakú recesszió

A első sötét lehetőségben szereplő W alakú recesszió fő oka az ipari befektetések visszaesése és a fogyasztói bizalom hanyatlása lehet - és ezt még megtetézné a második forgatókönyvben feltételezett hitelkamatsokk. Az S&P 47 bankot vizsgáló elemzésében 20 pénzintézet Tier-1 tőkemegfelelési mutatója már az első esetben is hat százalék alá esne. Ezt a kormányok 80 milliárd eurós tőkeinjekcióval kompenzálnának, de ezzel is csak hét százalékra tudnák emelni a tőketartalékok arányát.

Mindent figyelembe véve - az előbbinél jobb mutatót feltételezve - a bankok feltőkésítése összesen 115 milliárd euróba kerülne a gyengébb stresszt okozó teszthelyzetek, és 130 milliárdba a durva sokkot okozók esetén. Az S&P feltételezi, hogy az Európai Központi Bank (ECB) és a kormányok támogatnák a pénzintézeteket, mert ennek elmulasztása az államadósságok leminősítésénél is szörnyűbb következményekkel járna.

Franciaországra kilövési engedélyt adtak

A hét elején a Moody's jelezte, hogy stabilról negatívra ronthatja a francia adósságokra adott besorolása kilátásait, ami kisebb riadalmat keltett. Párizs ugyanis enélkül is vonakodva venne részt a bankok feltőkésítésében, ám a leminősítés árnyékában még visszahúzódóbb lehet. Ez pedig nehezíti az európai országok megegyezését az adósságválság lecsengetéséről.

Spanyolország adósságai 2004 és 2009 között AAA osztályzatot kaptak, majd elvesztették elsőrendű státusukat. Az S&P egy hete egy lépéssel, AA mínuszra, a Moody's a napokban Aa2-ről A1-re rontotta le osztályzatát. Olaszország az előbbi hitelminősítőnél már csak A-t kap, a Moody'snál, amley három szinttel csökkentette besorolását október elején, A2-n áll. Írországnak az S&P BBB pluszt, Portugáliának BBB mínuszt ad.