A német kancellárnak gatyába kellene ráznia kormányát - kapja meg Angela Merkel ezt a felszólítást a Financial Times (FT) szerkesztőitől mostani helyzetének értékelésében, melyben arra jutnak a szerzők, hogy 13 éves regnálása után Angela Merkel elérkezett politikusi pályafutása alkonyához. Befolyása gyorsan csökken, ha ennél csak kicsit gyorsabb lenne a süllyedés, akkor felbomolhatna az országot kormányzó, gyenge lábon álló pártkoalíció és az EU is szembe kerülhetne azzal, hogy akkor veszíti el legfőbb vezetőjét - akinek vezetését több mint egy évtizede megszokta -, amikor gazdasági és politikai gondokkal bajlódik.

Világos bizonyíték

Merkel hanyatlásának nem volt egyértelműbb bizonyítéka, mint a szeptember végi CDU-s frakcióvezető-választás, amelyen jelöltjét, a hozzá hasonlóan hosszú ideje posztján lévő Volker Kaudert nem választották újra - emlékeztet az FT. Kauder mindenkinél jobban rajta volt, hogy a párt parlamenti képviselői kövessék kancellárjuk törekvéseit, még akkor, amikor a baloldalról kölcsönöztek ötleteket, például a nyugdíjkorhatár csökkentését.

Az új frakcióvezető Ralph Brinkkaus sietett biztosítani a kancellárt a hűségéről, ám több beleszólást kíván adni a parlamenti képviselőknek a frakció elé kerülő ügyekbe. Támogatni fogja Merkel újraválasztását a CDU élén - más szóval feltűnése a színen nem volt egy tervezett "puccs" párt első számú vezetőjével szemben.

Földrengés volt

Ennek ellenére felért egy földrengéssel: jelezte, hogy a kereszténydemokratáknak elegük van a gyenge választási eredményekből, a szociáldemokrata koalíciós partnernek tett engedményekből és főként a 2015-ös határnyitás máig ható következményeiből. A bajor koalíciós partner a bevándorlás kezelése miatt szállt szembe a kancellárral, majd a kelet-németországi Chemnitzben lezajlott szélső jobboldali tüntetések jelezték, hogy erősödik az ország vezetőivel szembeni elégedetlenség.

Mindez együtt gyengítette Merkelt és destabilizálta a koalíciót. A kancellár párttársai között erősödik az igény egy politikai fordulat iránt, amelyhez új vezetőre lenne szükségük. Mindez nem jelent közvetlen veszélyt a kancellárra, már csak azért sem, mert a jó gazdasági mutatók, a teli államkassza és a gyorsan csökkenő államadósság egy egészséges gazdaságú országról tanúskodnak.

Nehéz átmenet

A kancellár gyengülő befolyása megnehezíti a rendezett hatalomátadást egy új vezetőnek. Amikor a CDU főtitkárának ajánlotta Annegret Kramp-Karrenbauert, letette a voksát Saar-vidék tartomány korábbi miniszterelnöke mellett. A politikust talán nem véletlenül mini Merkelnek minősítette a német média, ám az FT szerkesztői szerint nyílt vezetőválasztási versenyre lenne szükség, amely elkerüli a "merkelista" mérsékeltek és konzervatív keményvonalasok küzdelmét.

Eközben Európa többi országában meghökkenve tapasztalja a közvélemény, hogy a jól prosperáló, tekintélyes Németország vezetői belső civakodással foglalják el magukat. A liberális és a nacionalista politikai erők egyre élesebb küzdelmébe bonyolódó Európának sokat árthat Merkel hosszú hanyatlása. Visszahúzódásával űrt hagy maga mögött, főként mivel eközben Emmanuel Macron francia államfő is bajban van hazájában, miután a napokban harmadik minisztere mondott le posztjáról.

Tegyen rendet!

Az FT szerkesztői úgy látják, hogy Merkel jelenleg nem sokat tehet politikai öröksége fényezése érdekében. Lehet, hogy Németországban hatpárti politikai rendszer alakul ki, amelyben az eddiginél sokkal nehezebb lesz kormánykoalíciókat alakítani. Addig is azonban jó lenne, ha rendet tenne a kormányában, mert ha nem, akkor a belső harcok egyre rosszabbá válnak, és a politikai felfordulás kárt okoz Németországnak és Európának.

Nem lassul a ringlispíl

Miközben egy vasárnap megjelent Wolfgang Schäuble, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa arról beszélt, hogy biztosan újraválasztják pártelnöki tisztségében Angela Merkelt a decemberi kongresszuson. Látszódik, hogy a párton belül nem nyugodtak le a kedélyek.

Politikai és szervezeti megújulást sürgetett a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) új parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője Ralph Brinkhaus, aki a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán beszélt. Szerinte nagyobb egységre van szükség a két párt között, ezért nem szabad "dühből és haragból" politizálni és minden vitatott szakpolitikai ügyből elvi, erkölcsi kérdést csinálni.

A CDU elnöke, Angela Merkel kancellár előző napi beszédének iránymutatásához csatlakozva hangsúlyozta, hogy a pártszövetségnek a politikai spektrum közepét kell elfoglalnia, és a társadalmi összetartás megerősítésén kell dolgoznia.

A 13 éve folyamatosan kormányzó pártszövetségben szervezeti, működésbeli megújulásra is szükség van, és ebben a sikeres civil szervezetek, például a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi egyesület példáját kell követni - tette hozzá az MTI szerint.

A fotó forrása: Tobias Schwarz/AFP.