A Deutsche Bahn német vasúttársaság korábban azt jelezte, hogy a szerelvény még 13 óra előtt érkezhet meg a bajor tartományi fővárosba, és nagyjából 500 menedékkérőt szállít majd. A vonat a vártnál később és kevesebb menedékkérővel, mintegy 250 emberrel érkezett meg - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.

Megérkezett szombat délután negyed öt körül a müncheni főpályaudvarra a második különvonat is, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap, amely szerint a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke.
Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon "Európa határainál".

A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. Az újabb különvonatok nem mind a müncheni főpályaudvarra érkeznek majd. A müncheni keleti pályaudvarra (Ostbahnhofra) is irányítnak szerelvényeket, és onnan más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján.

Délelőtt menetrendszerinti járatokkal már körülbelül 350 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.

A menedékkérőket regisztrálják, ellátják, majd a müncheni nemzetközi vásár két pavilonjában kialakított ideiglenes szálláson, vagy pedig a München melletti Grasbrunnban működő állomáson helyezik el őket.