Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Friss hírek szerint jelentõs orosz haderõ állomásozik az ukrán határ közelében, illetve 200 harckocsit is odarendeltek még. Az ukrán kormányfõ szerint az oroszok ki akarják robbantani a harmadik világháborút, igaz közben a donyecki térség egyik nagyvárosát, a 130 ezres Szlovjanszkot körbezárta az ukrán hadsereg. A pattanásig feszült helyzetben folyamatosan egyeztetnek a világ vezetõi hatalmai. Az amerikaiak további, immár konkrét gazdasági ágazatok érõ szankciókkal fenyegetik Oroszországot, amelynek jegybankja a mai, S&P felõli, leminõsítés után váratlanul kamatot emelt a rubel megtámogatása érdekében.

Hadgyakorlat ürügyén komoly erőket csoportosított Oroszország Ukrajna határához, mintegy kétszáz harckocsit, tüzérséget és gyalogságot - mondta el Jurij Szerhejev ukrán ENSZ-nagykövet egy pénteki interjúban az MTI tudósítása szerint.

"Oroszország középső és északi részében lévő katonai körzetekhez tartozó nagy számú tüzérségi, harckocsizó és gyalogsági egységek összevonását észleltük a délkeleti határnál" - idézte az ukrán média az ENSZ-nagykövetnek az Amerika Hangja rádiónak adott nyilatkozatát. A tisztségviselő szavai szerint Moszkva az ukrán határnál Grad rakéta-sorozatvetőket is telepített. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy rendkívül veszélyes fegyver, amelyet Oroszország korábban Csecsenföldön vetett be.

Szerhejev kijelentette, hogy Moszkva törvényes látszatát akarja kelteni egy esetleges Ukrajna elleni katonai agressziónak, mint ahogy azt tette Abháziában és a Krímben, ahol egy kis létszámú, a hatalmat magához ragadó szakadár csoportot támogatott.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter előző nap jelentette be, hogy Oroszország hadgyakorlatot kezdett a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. Az ukrán biztonsági erők a héten felújították a terrorellenes műveletet az ország délkeleti részén fekvő Donyeck megyében, amelynek "aktív fázisát" a múlt héten leállították a húsvéti ünnepek idejére. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint az ország biztonsági erői öt fegyveres Moszkva-barát szeparatistát öltek meg csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszk városánál.

Az orosz védelmi miniszter közölte, hogy aggodalomra ad okot a délkelet-ukrajnai erőszak, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre. Sojgu nem árulta el, hány katona vesz részt az orosz hadgyakorlatban, csak annyit mondott, hogy a csapatok "kijelölt feladatot hajtanak végre", és a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést.