Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtöki döntés értelmében az uniós döntéshozók abban állapodtak meg a bankokkal, hogy az általuk megvásárolt görög állampapírokra 50 százalékos leértékelést (haircut) vállalnak be. A Reuters csütörtöki felmérése szerint a közgazdászok megosztottak abban, hogy az intézkedés mértéke elég lesz-e.

Az elemzők alig több mint fele (47-ből 24) véli úgy, hogy a leírás nem lesz elég, a maradék 23 a mértéket elegendőnek vélte.

Azok között, akik úgy vélik, hogy nem lesz elegendő a leírás, az előrejelzések medián értéke szerint 70 százalékos haircutot tartanának szükségesnek ahhoz, hogy a görög államadósság fenntartható legyen. A mértékre adott válaszok egyébként 60 és 90 százalék között szóródtak.

Az uniós csúcson elfogadott intézkedések következtében a görög adósság terhe100 milliárd euróval csökkenne, és a GDP-arányos deficitet a jelenlegi 160 százalékról 2020-ra 120 százalékra mérsékelné.

A tízéves görög kötvények csütörtökön rallyztak, de az árfolyamuk a 40 százalékos névérték körül maradt a 100 százalékos - a német bundokkal közel azonos - 2009 végén látott értékhez képest. A Reuters szerint ez már önmagában is arra utal, hogy nagyobb leértékelésre lenne szükség. A hírügynökség emellett azt is megjegyzi, hogy a csütörtöki felmérés azon a feltételezésen alapul, hogy a görög gazdaság 2012-ben 2,9 százalékkal fog zsugorodni, de 2016-ig közel 3 százalékos növekedésig vissza fog térni.

Ben May, a Capital Economics szakértője szerint az a tény, hogy a meglehetősen optimista gazdasági növekedés feltételezése mellett úgy vélik, hogy a GDP-hez viszonyított adósságállomány csak 120 százalékra esik vissza, nem feltétlenül fogja eloszlatni azokat a kétségeket, hogy a görög problémát ezzel tényleg megoldották.

A piacok kezdetben jól fogadták a hírt, az euró hét hetes rekordszintre erősödött a dollárral szemben, az európai részvények pedig 12 hetes csúcsra emelkedtek.

A megkérdezett elemzők egy kis többsége - 26-an a 48-ból - úgy vélték, az olyan uniós intézményeknek, mint az ECB, sikerül majd elkerülni a görög kitettségein lévő veszteségeket.

Az EFSF tőkeerejének ezer milliárd euróra történő növeléséről 48-ból 26 közgazdász gondolja úgy, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy védelmet nyújtson Olaszország és Spanyolország rosszabbodó adósságproblémái ellen.